Dlaczego warto jeść jagody? |
Składniki na 4 osoby
4-5 brzoskwiń lub nektaryn
1,5 szklanki borówki czarnej lub borówki amerykańskiej
3/4 litra maślanki świeżej naturalnej
kilka herbatników lub kawałki ciasta
1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Przygotowanie
1. Brzoskwinie kąpię we wrzątku przez kilka sekund, jak pomidory. Wylewam gorącą wodę i płuczę chwilę zimną wodą. Zdejmuję z łatwością skórkę. Rozdrabniam, zostawiając kilkanaście ładnych cząstek do dekoracji.
2. Jagody przelewam krótko wodą, która dopiero co gotowała się w czajniku a zaraz potem oziębiam je zimną wodą i osączam na sicie. 1/3 jagód zostawiam do dekoracji.
3. Galaretkę w kubku zalewam 200 ml chłodnej maślanki. Mieszam i czekam 2-3 minuty, jak galaretka spęcznieje. Wstawiam kubek do rondla z gorącą wodą, ale nie wrzącą i co jakiś czas mieszam. Po kilku minutach galaretka pod wpływem ciepła szybciej się rozpuści. Do rozpuszczonej galaretki dodaję trochę maślanki, na pełny kubek i dokładnie mieszam. Po czym wlewam mieszaninę do pozostałej maślanki i chwilę miksuję całość. Maślankową galaretkę rozlewam do dwóch sporych kubków. Jedną z nich wlewam do pojemniczka, do którego dodaję brzoskwinie i całość miksuję. Mus brzoskwiniowy wstawiam na chwilę do lodówki lub na nieco krócej do zamrażarki. W pucharkach układam kawałki czekoladowego ciasta. Naczynia na desery również można na chwilę wstawić do zamrażarki - szybciej zgęstnieje w nich masa brzoskwiniowa, którą zalewam murzynka. Znowu warto na chwilę wstawić pucharki do zamrażarki a w międzyczasie zmiksować maślankę jogurtową z drugiego kubka ze szklanką jagód. Musem z borówek, który także trafia wcześniej na chwilę do schłodzenia, zalewam stężałą masę brzoskwiniową i znowu wstawiam do lodówki na kilka minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Przepyszny deserek!!! :-)
OdpowiedzUsuńWeronikooooooooo ooo jak mi się podoba Twój deserek. :)
OdpowiedzUsuńPiękny deser <3
OdpowiedzUsuńWspaniały deser Weroniko :) Same smakowitości, lekki i smaczny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie no - ja nie mogę do Ciebie zaglądać :) same smakołyki, a ten po prostu niesamowity :)
OdpowiedzUsuńPunkt trzeci było dość zakręcony, ale przebrnęłam :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWidok punktu trzeciego zniechęca, ale zapewniam Cię niesłusznie, bo w praktyce łatwizna... Tak czy siak: jagody warto jeść. Pozdrawiam
UsuńKażda z fotografii kusi i zachwyca- przywołuje odczucia z raju -niewyobrażalnego
OdpowiedzUsuńAndrzej
Dziekuję!!! To proste przepisy. Bardzo polecam. Dziekuję za sympatyczny komentarz. Zapraszam ponownie
Usuń