Składniki
3 szklanki umytych rozdrobnionych truskawek
3 szklanki umytych jagód czarnych (borówka czarna lub borówka amerykańska)
około 500-600 ml śmietany kremówki, z czego 1/4 ilości dodaję (płynną) do masy jagodowej)
kilka łyżeczek cukru
3 galaretki na przykład truskawkowe
1,5 łyżeczki do bitej śmietany
kilka ciastek do obsypania boków
Poncz do tortu przepis
około 300 ml przegotowanej zimnej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki cukru
można dodać kilka łyżek alkohol, jesli torcik jest dla dorosłych
Galaretka cytrynowa bezbarwna przepis
dla wyglądu i zabezpieczenia truskawek przed wysychaniem
składniki
1,5 łyżeczki żelatyny
150 ml wody przegotowanej
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
1. Wystudzony biszkopt kroję na 3 płaty, przeznaczając na spodni płat grubszy krążek dla stabilności tortu.
2. Jagody podgrzewam z niewielką ilością cukru. Do ciepłej masy wsypuję 1,5 opakowania galaretki i cały czas mieszam, nie dopuszczając do zagotowania. 1,5 opakowania galaretki rozpuszczam w około 200 ml chłodnej wody. Zaraz, jak spęcznieje wkładam do drugiego naczynia z gorącą wodą, by dokładnie się rozpuściła. Mieszam. Dodaję do przygotowanych truskawek. Mieszam. Oba naczynia z owocami wstawiam do bardzo zimnej wody i co jakiś czas mieszam. W trakcie, zanim stężeje masa jagodowa, dodaję do niej pół szklanki śmietany kremówki, ale może to być jogurt)
3. Nasączam z wyczuciem, żeby nie przemoczyć. Spodni płat to fundament, który dźwiga cały ciężar tortu. Mój tort musiał dojechać kilkanaście kilometrów do kochanego wnusia, dlatego tym bardziej ostrożnie go nasączałam a ponieważ przepis na maxi biszkopt z 8 jaj to bardzo dobra recepta na puszyste ciacho, więc na pewno nie będzie zbyt suchy.
4. Smaruję płat cienką warstwą jasnego kremu, po czym układam masę jagodową, na której rozprowadzam cieniutko miękki krem czekoladowy (nie prosto z lodówki, bo trudniej go rozsmarować).
Układam drugi płat. Nasączam i smaruję znowu cienko jasnym kremem. Układam masę truskawkową a na niej cieniutko smaruję krem czekoladowy. Nakrywam ostatnim płatem biszkoptu. Boki tortu smaruję jasnym budyniowym kremem i obsypuję startymi ciastkami.
5. Ubijam 400 ml śmietany kremówki. Do ubitej dodaję 2-3 łyżeczki cukru pudru. Krótko miksuję. Do rozpuszczonej żelatyny (1,5 łyżeczki żelatyny zalewam 2-3 łyżkami zimnej wody, żeby spęczniała, po chwili dodaję z 1-2 łyżeczki wody, mieszam i wstawiam do naczynia z gorącą wodą, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła) dodaję kilka łyżek bitej śmietany. Energicznie i szybko mieszam. Po czym natychmiast dodaję do pozostałej kremówki i całość krótko, ale dokładnie miksuję. Od razu nanoszę krem ze śmietany na wierzch tortu i dekoruję. Truskawki zabezpieczyłam bezbarwną pyszną galaretką. cytrynową domowej roboty.
Polecam tort z grejfrutem
Życzę udanych wypieków!
5. Ubijam 400 ml śmietany kremówki. Do ubitej dodaję 2-3 łyżeczki cukru pudru. Krótko miksuję. Do rozpuszczonej żelatyny (1,5 łyżeczki żelatyny zalewam 2-3 łyżkami zimnej wody, żeby spęczniała, po chwili dodaję z 1-2 łyżeczki wody, mieszam i wstawiam do naczynia z gorącą wodą, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła) dodaję kilka łyżek bitej śmietany. Energicznie i szybko mieszam. Po czym natychmiast dodaję do pozostałej kremówki i całość krótko, ale dokładnie miksuję. Od razu nanoszę krem ze śmietany na wierzch tortu i dekoruję. Truskawki zabezpieczyłam bezbarwną pyszną galaretką. cytrynową domowej roboty.
Polecam tort z grejfrutem
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Solenizant na pewno był zadowolony z tego tortu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję za wizytę i zaproszenie. Pozdrawiam
Usuńśliczny tort:) na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis- bardzo lubię takie owocowe :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńDzięki Jolu a torcik polecam.
UsuńTort wygląda bardzo apetycznie. Owoce robią różnicę :)
OdpowiedzUsuńTorty z owocami są pyszne.i na pewno zdrowsze. Dziękuję. Polecam
UsuńJak ma dużo owoców! I do tego kremy i poncz - pychota! Na pewno był wyśmienity :) Pięknie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję Pati. Polecam torcik. Krem tylko dla podkreślenia smaku a owoców ile tylko się da...
Usuńswojskie - najlepsze!
OdpowiedzUsuńps. a u mnie? IDEALNY SET NA LATO!
Mam do Pani pytanie, jakimi owocami najlepiej zastąpić jagody?
OdpowiedzUsuńewentualnie czy mogę użyć jagód mrożonych
UsuńJagody czy inne owoce po rozmrożeniu mają sporo wody - do mas z galaretką mogą być, ale do dekoracji nie polecam
UsuńOprócz jagód mozna użyć o tej porze roku czereśni, brzoskwinie z syropu lub pomarańcze, mandarynki
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda powalająco! Zapewne jest przepyszny. A rzecz można nawet, ze dietetyczny bo są w nim owoce :D:D Takie torty to ja uwielbiam, takie torty to ja pieczę sama a jak czas na to nie pozwala to zamawiam na https://e-torty.pl/kategoria/torty-dla-dzieci ale musze przestać je kupować, bo wychodzi na to, ze te kupne moim pociechą smakują bardziej. :(
OdpowiedzUsuń