Składniki
około 0,5 kg fasolki szparagowej
2-3 średnie marchewki
1 mały seler
nie ma u mnie pietruszki, bo akurat w tym czasie bardzo maleńka
mała cebula
3 kiszone ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
sól do smaku
Przygotowanie
1. Warzywa gotuję na parze do miękkości. (ważne, żeby się nie rozlatywały)
2. Wystudzone warzywa kroję w kostkę (fasolkę pokroiłam w większą kostkę niż pozostałe warzywa i jajka)
3. Pokrojone warzywa solę (można tez posypać cukrem) i mieszam.
4. Przygotowuję prosty sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, chrzanu, cukru i jogurtu. Mieszam dokładnie i wlewam do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pysznie wygląda.Lubię fasolkę szparagową,często gości na moim stole.Fakt,w sałatce nie jadłem.
OdpowiedzUsuńSałatki, jak to sałatki jarzynowe, smakują podobnie, ale ta wersja ma tą przewagę, że ze świeżych warzyw. Warzywa z puszki staram sie omijać z daleka...
UsuńPrzepysznie się prezentuje Twoja sałatka Weroniko :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam
UsuńWeroniko same smakowitości serwujesz, jeszcze w tym roku młodej fasolki nie jedliśmy :)
Usuń