Strony

sobota, 21 czerwca 2014

Sałatka jarzynowa z fasolką szparagową

Kto tylko może i lubi jeść fasolkę szparagową, powinien w pełni wykorzystać letni sezon. Oprócz smacznej wersji z masłem i bułką tartą, bardzo dobrze smakuje w sałatkach, w sosach i zapiekankach.


Składniki



około 0,5 kg fasolki szparagowej
2-3 średnie marchewki
1 mały seler
nie ma u mnie pietruszki, bo akurat w tym czasie bardzo maleńka
mała cebula
3 kiszone ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu 
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
sól do smaku

Przygotowanie


1. Warzywa gotuję na parze do miękkości. (ważne, żeby się nie rozlatywały)

2. Wystudzone warzywa kroję w kostkę (fasolkę pokroiłam w większą kostkę niż pozostałe warzywa i jajka)

3. Pokrojone warzywa solę (można tez posypać cukrem) i mieszam.

4. Przygotowuję prosty sos jogurtowy z dodatkiem majonezu, chrzanu, cukru i jogurtu. Mieszam dokładnie i wlewam do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda.Lubię fasolkę szparagową,często gości na moim stole.Fakt,w sałatce nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki, jak to sałatki jarzynowe, smakują podobnie, ale ta wersja ma tą przewagę, że ze świeżych warzyw. Warzywa z puszki staram sie omijać z daleka...

      Usuń
  2. Przepysznie się prezentuje Twoja sałatka Weroniko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko same smakowitości serwujesz, jeszcze w tym roku młodej fasolki nie jedliśmy :)

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.