Strony

środa, 25 czerwca 2014

Pyszne kotlety z kalafiora i ryby

Latem nikt nie może narzekać na brak pomysłów na obiad. Kalafior solo jest smakowity, ale z rybą też bardzo dobrze się sprawdza.

Kotlety z ryby i kalafiora z sosem koperkowym,
z surówką z kalafiora i marchewki


Składniki:

porcja na 4-5 osób


mały kalafior
2-3 spore filety z ryby (objętościowo użyłam, mniej więcej, tyle samo ryby i kalafiora)
2-3 łyżki z brzuszkiem bułki tartej, z czego jedna łyżka do obtoczenia kotletów
1 spore jajo lub 2  małe
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków rozmarynu i tymianku (około łyżeczki świeżych posiekanych ziół)
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka klarowanego masła lub 2-3 łyżki oleju do smażenia (jeśli wybierasz zdrowszą wersję - nie panieruj kotletów, lecz ułóż w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni).

Przygotowanie


1. Ryby i kalafiora gotuję na parze - ryba około 10 minut a kalafior różnie - do miękkości


2. Przygotowuję deskę smaku - siekam cebulkę, czosnek, zioła i część szczypiorku

Deska smaku
Moja deska smaku trafi na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego masełka, w kolejności od lewej - najpierw cebulka, potem czosnek i zioła. Całość duszę maksymalnie 2 minuty. Można dodać składniki na surowo do farszu, ale kotleciki będą mniej smaczne.

3. Mieszam rozdrobnione ryby, kalafiora (można je zmiksować w malakserze) z jajkiem, bułką, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem. Jeśli masa po ściśnięciu w rękach jest zbyt krucha i nie skleja się, można dodać łyżkę bułki tartej i jedno jajo. Formuję nieduże kotleciki, żeby łatwiej obracać je na patelni. Po chwili, jak się trochę podsmażą na rozgrzanym tłuszczu, spłaszczam je widelcem, by szybciej się dopiekły. Smażę tradycyjnie - 2 minuty z każdej strony.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Weronika ja nie mam wątpliwości, że to jest pyszne i pewnie na jednym kotlecie bym nie skończyła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest bardzo smaczne i jeszcze tego nie robiłem.Zapisuję sobie ten Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły pyszne, co prawda nie mialam świezych ziół, ale z suszonymi tez wyszly super. Dziekuje za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja bardzo Ci dziękuję, ze napisałaś... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam...

      Usuń
  4. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.