czwartek, 26 czerwca 2014

Deser z truskawkami i jagodami, pychotka...

Ten deser ma wszystkie zalety - pyszny, łatwy, pięknie się prezentuje, tani i wartościowy. Polecam gorąco!!!


Składniki

porcja na 4 osoby


około pół kg truskawek
30-40 dag jagód (borówek czarnych) leśnych lub amerykańskich
budyń śmietankowy
pół litra mleka 
3-4 łyżeczki cukru, jeśli budyń niesłodzony
1 żółtko
łyżeczka kopiasta masła

Przygotowanie


1. Owoce dobrze myję pod bieżącą wodą i osączam (szczególnie dla najmłodszych dzieci wskazane jest owoce przelać wrzątkiem)

2. Gotuję budyń tradycyjnie, często mieszając zawartość. W chwilę po zestawieniu z ognia, dodaję masło. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję budyniu można jeszcze dodać łyżeczkę masła, zwłaszcza do niewielkiej ilości, którą będziecie dekorować wierzch, przy pomocy szprycy. Mieszam bardzo gorący budyń i dodaję żółtko. Znowu mieszam i czekam aż budyń przestygnie. Do pucharków lepiej wkładać ciepły budyń, bo wygodniej go ułożyć.

3. Na dno pucharków układam warstwę rozdrobnionych truskawek, które polewam sosem truskawkowym. Potem rozkładam budyń, zostawiając go trochę do dekoracji. Na budyń układam jagody (jagody też można polać sosem, zwłaszcza, jak mało słodkie) i dekoruję.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Deser jak marzenie,normalnie niebo w gębie:)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny deserek aż chce się skraść z ekranu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niebiańsko……..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...