niedziela, 4 maja 2014

Soczyste szaszłyki ze schabowych

Dzisiaj planowo miały być na obiad tradycyjne schabowe, bo pomimo majówki na dworze pochmurno i bardzo zimno. Kiedy kroiłam mięso na kotlety, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby jednak zmienić ich przeznaczenie. Dla amatorów chudego mięsa ten przepis jest naprawdę dobry, bo szaszłyki kruche i pyszne, choć może nie aż tak soczyste jak karkóweczka. Ten przepis sprawdzi się doskonale z filetem drobiowym albo indyczym. Polecam.


Składniki


porcja na 3-4 osoby

około 60 dag schabu
2 łyżki kefiru lub jogurtu
1-2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
około 1 płaskiej łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka mieszanki ziół - tymianek, rozmaryn, papryka, majeranek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju





Przygotowanie




1. Z kefiru, musztardy, miodu, soli, ziół, jednej łyzki oleju, posiekanego czosnku przygotowuję marynatę.

2. Kotlety schabowe rozbijam na placki (pod folią) niezbyt cienko, zeby się mięso nie porozrywało.

3. Kroję schabowe na paski o szerokości 3, 5cm do 4 cm i dokładnie mieszam z marynatą. Odstawiam przynajmniej na godzinę (mogą leżeć przez 12 godz - będą jeszcze lepsze). W przypadku fileta z kurczaka, wystarczy nawet kilkanaście minut a mięso z indyka około pół godziny.

4. Nadziewam paski mięsa przewlekając patyczkiem, jakbym robiła fastrygę. Dwa paski nadziewam na jeden patyczek i staram się ich ciasno nie układać, więc tylko delikatnie marszczę.  Roztopione masło łącze z olejem i ciepłym smaruję szaszłyki z obu stron. Smarowanie warto powtórzyć podczas grillowania.

5. Na rozgrzanych węglach (powinny być biało-szare, jak na poniższym zdjęciu) piekę na grillu po około 3 minuty z każdej strony (trzeba pilnować, żeby szaszłyki się nie przypalały)


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Weroniko Twoje szaszłyczki prezentują się przepysznie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się niezła pychota ,muszę koniecznie zrobić takie szaszłyki na grillu i podzielić się nimi ze znajomymi :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Danusiu. Roboty przy nich niewiele a efekt naprawdę super

      Usuń
  3. Czy można te szaszłyki upiec w piekarniku? Ile wtedy i w jakiej temperaturze powinny się piec?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.