Strony

wtorek, 1 kwietnia 2014

Placek ziemniaczany z wędzonką i mozzarellą


Polecam przepis na bardzo łatwą i obłędnie smaczną zapiekankę z tartych ziemniaków, wędzonki i sera. Zdjęcie na pewno zmyli i nic nie powie o smaku.  Kiedyś taka potrawka kosztowała sporo wysiłku, ale dziś wystarczy wrzucić umyte ziemniaki do malaksera. Na przystawkę opcjonalnie pasuję mnóstwo sosów - ja ukręciłam go migiem z przecieru pomidorowego domowej roboty i jogurtu. Do mieszaniny dodałam sól, pieprz, podsmażoną cebulę z czosnkiem i ziołami. Placek bez sosu jest równie smakowity.

Składniki

porcja na 2-3 osoby


5-6 sporych ładnych ziemniaków
1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
około 10-15 dag ulubionej wędzonki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
1 łyżka kaszy manny
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


1. Pokrojoną w kostkę wędzonkę wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie (u mnie była kiełbaska, więc nie dodawałam tłuszczu). Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję zioła i czosnek. Bardzo krótko podsmażam całość i zestawiam z ognia. 

2. Do startych kartofli (warto do ziemniaków dolać kilka kropel soku z cytryny, żeby nie robiły się brzydkie) dodaję jajo, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, małą szczyptę ziół, trochę soli, pieprzu i podsmażoną wędzonkę z cebulką. Mieszam i wylewam ciasto na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne. 

3. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, nieco wyżej od środkowej półki, grzałka góra-dół. (jeśli zapiekanka jest dosyć gruba - moja miała grubość 2,5 cm, przedłużamy czas pieczenia o około 10 minut - osobiście doradzam użyć większej formy, bo nie musimy za długo czekać na placek). 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. O tak dzięki udogodnieniom sama zdecydowanie więcej piekę i robię z utartych ziemniaków. A zapiekanka prezentuje się znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie dzisiaj ją zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Super placek i z pewnością bardzo pożywny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placek rewelacja. Polecam, Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dzien dobry ,prosze mi powiedziec jak utarte sa ziemniaki,czy sa to grube oczka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.