piątek, 4 kwietnia 2014

Makowiec na ciastkach puszysty z chrupiącą kruszonką

Nie ma świąt bez makowców. Te pyszne ciasta wpisały się w polską tradycję na stałe i dobrze. Mak to kopalnia witamin i minerałów - mnóstwo wapnia (około 1440 mg wapnia), bardzo dużo żelaza, magnezu a cynku prawie 8 mg - na 100 gramów, co w porównaniu z innymi produktami stanowi znaczną różnicę. Więcej o maku i jego właściwościach




Składniki


Na makowiec zużyłam tylko 250 gramów suchego maku a ciacho wyszło naprawdę spore i bardzo pyszne. 



Masa makowa


25 dag maku niebieskiego
3 żółtka (w sumie 4 jaja - jedno żółtko dodałam do kruszonki)
4 białka
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
3 łyżki oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy)
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jeden budyń śmietankowy
2 kopiaste łyżeczki kakao
2 kopiaste łyżki powideł lub dżemu
około 100 gram ulubionych bakalii
pół szklanki cukru
aromat migdałowy - z nim makowiec jest, jak dla mnie, najsmaczniejszy
szczypta soli

Składniki do kruszonki


1 kopiasta szklanka mąki
1/3 paczki masła lub margaryny (około 80 gramów)
1 żółtko
maksymalnie 1/4 szklanki cukru 
skórka z cytryny lub aromat
szczypta soli

Pozostałe składniki:

około 20 dag biszkoptów
sok z połowy cytryny



Przygotowanie


1. Suchy mak płuczę pod bieżącą zimną wodą, wsypuję do garnka i zalewam jedną pełną szklanką wrzącej wody (około 300 ml). Na malutkim ogniu gotuję mak, krótko, jak kaszę mannę i mieszam (można dodać zamiast wody mleka, ale jak się przypali to katastrofa - można też tradycyjnie zaparzyć tylko wrzącym mlekiem i odczekać  dwie godziny aż mak spęcznieje). Moja metoda jest krótsza a mak jest bardziej miękki, co można poznać po tym, jak ziarenka rozmazują się w dłoniach, kiedy się je ściśnie palcami.

2. Wystudzony mak mielę dwukrotnie, ale warto i trzy razy.

3. Wszystkie składniki kruszonki mieszam, zbijam w kulę, owijam w folię i wkładam na kilkanaście minut do zamrażarki.

4. Do ubitej piany z białek i szczypta soli, dodaję około 2 łyżek cukru do utrwalenia piany i miksuję około minuty.

5. Wykładam blachę (35 cm x 24 cm) biszkopcikami i polewam je połówką soku z cytryny.



6. Mieszam składniki masy makowej - mak, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, olej, powidła, kakao, rodzynki, aromat. Do masy makowej dodaję w trzech partiach pianę. Za każdym razem ostrożnie, ale i bardzo krótko mieszam, żeby piana rozrzedziła i spulchniła masę (to się naprawdę opłaci ciasto jest puszyste bez toksycznych proszków do pieczenia). Wykładam masę makową na ciastka i wyrównuję całość.

7. Na wierzch ciasta ścieram na tarce lekko podmrożoną kulkę kruchego ciasta.

8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka góra-dół, środkowa półka) i piekę około 45 minut - pierwsze 20 minut w 180 stopniach a kolejne obniżam na 175 stopni C.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie na pewno zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo mało roboty a ciasto pyszne. Pozdrawiam i wspaniałych wypieków życzę

      Usuń
  2. Makowce to moje ulubione ciasta,koniecznie spróbuję Twoją wersję bo zapowiada się smakowicie:)Pozdrówka Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo bardzo pyszne ciasto. Dziekuję za odwiedziny i zapraszam ponownie

      Usuń
  3. Makowiec na biszkoptach jest bardzo smacznym i szybkim ciastem. Ja dodatkowo wkładam biszkopty w środek ciasta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makowiec :)


    ps. a u mnie? FLORAL na blogu , zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda :) Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makowiec to ulubione ciasto mojej mamy. Zrobię jej przyjemność i wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja jestem uzależniona od makowców. Są pyszne, zwłaszcza te domowe. Wypróbuj mój przepis i napisz, jak mamie smakował.

      Usuń
  7. Pani Weroniko w przepisie na mase makowa zapomniala Pani dopisac " 3 zoltka" choc na filmie sa :)

    Pani przepisy to rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam. Dzięki z podpowiedż. Przeoczyłam. Bardzo dziekuję i pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...