Strony

niedziela, 16 marca 2014

Makaron z cukinią i pieczarkami suuuper smak!


Dania postne nie muszą być nudne. Wystarczy kilka sprawdzonych składników, by poczuć satysfakcję. Jędrność podsmażonych pieczarek, niesamowita w smaku, zawsze w dziesiątkę sprawdzająca się cukinia i tradycyjne dodatki cebulowe. Naturalne przyprawy sprawiają, że potrawa jest bardzo pyszna. Istotnym walorem jest krótki czas przygotowania. Gorąco polecam!!!

Składniki:

porcja na 2-3 osoby


1/3 paczki sprawdzonego makaronu
25 dag pieczarek
1 średnia cukinia
kawałeczek pora
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
w sezonie świeże zioła
lub suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

1. Jeśli nie mamy makaronu, który został niezużyty z poprzedniego dnia, gotujemy według przepisu, uważając, żeby kluski zachowały jędrność, ale żeby nie były twarde.

2. Umytą cukinię kroję w półplasterki (warto ją od razu trochę posypać solą i wymieszać) a pieczarki, jeśli w miarę świeże, nie obieram ze skórek. Umyte grzyby kroję dosyć grubo.

3. Cebulę i pora kroje drobniutko i solę jeszcze na desce (można dodać 1 rozdrobniony pazurek czosnku)

4. Na rozgrzany tłuszcz  w dużym rondlu wsypuję cebulę. Podsmażam do zeszklenia i dodaję pora zioła prowansalskie i trochę pieprzu. Chwilkę podsmażam i zaraz dodaję cukinię. Mieszam. Duszę całość po przykryciem około 2 minut. Po czym dodaję pieczarki i duszę kolejne 2 minuty. W razie potrzeby koryguję smak i mieszam.

5. Pod koniec dodaję makaron, ciut papryki słodkiej czerwonej. Mieszam dokładnie i chwilkę podgrzewam całość, by kluski porządnie się zagrzały i przeszły smakiem pozostałych składników. Na tym etapie, zwłaszcza w sezonie, dodaję świeże zioła i zieleninę. Gotowe. Smacznego!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię połączenie pieczarek i makaronu. Nie wiem sama skąd się to u mnie wzięło...mama nie gotowała nigdy pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiekolwiek grzyby, byle jadalne z kluskowym ciastem to idealne połączenie a cukinia dodatkowo podnosi walory smakowe. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam cukinię, bo doskonale się komponuje niemal ze wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania , a Twój przepis wygląda smakowicie

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już zrobiłam i zjadłam. Proste i przepyszne, a strona to moje niedawne odkrycie. Świetnie prowadzona. Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam serdecznie :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja bardzo dziękuję za wizytę. Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam Pani Agnieszko i życzę wszelkich smakowitości na stole

      Usuń
  5. heej, własnie jestem po obiedzie, wypróbowałam dany przepis, ale muszę stwierdzić, że jednak to nie jest mój smak, pieczarki, cuknia razem wychodzą trochę mdło, ale kwestia smaku, dzięki Pozdrawiam !::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, ale jeśli lubisz bardziej kwaskowy to trzeba duszonkę potraktować kilkoma kroplami octu balsamicznego lub soku z limonki i po kłopocie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.