Translate

poniedziałek, 17 marca 2014

Babka piaskowa z bakaliami. Pyszności!

Do Świąt Wielkanocnych coraz bliżej. Polecam mój przepis na fantastyczną w smaku babkę. Przygotowanie zajmuję właściwie tyle czasu, ile przygotowanie biszkoptu.


Składniki



2 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 dużych jaj
20 dag masła
3-4 łyżki oleju
około 0,5 szklanki chudej śmietany lub jogurtu naturalnego
15 dag bakalii
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki
sok z połówki cytryny
aromat migdałowy 
szczypta soli







Przygotowanie

1. Bakalie typu rodzynki, żurawina myję pod bieżącą wodą. Po czym przelewam je jeszcze wrzątkiem i osączam na sicie.

2. Mąki przesiewam na sicie i pozbywam się grudek. Dodaję do nich proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.

3. Ubijam białka ze szczyptą soli (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Kiedy są zmiksowane na sztywno, dodaję około jednej łyżki cukru i chwilę miksuję. Dzięki temu piana jest utrwalona i spokojnie można przystąpić do miksowania masła z cukrem do kremowej konsystencji (jeśli będzie to prawdziwe masło bez barwników, zbieleje - najważniejsze jednak, żeby cukier się rozpuścił a konsystencja była kremowa).

4. Wsypuję do sypkich składników wszystkie bakalie i dokładnie mieszam, co zapobiegnie ich opadaniu na dno formy. Formę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą, żeby ułatwić sobie wyjmowanie babki po upieczeniu.

5. Do zmiksowanego masła dodaję pojedynczo żółtka, za każdym razem krótko miksuję do jednolitej masy. Dodaję olej, chwile miksuję. Po czym dodaję sok z cytryny, aromat i znowu chwilę miksuję. Na końcu dodaję śmietanę i ponownie krótko miksuję do jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. (środkowa półka, grzałka góra-dół)

6. Łącze masę maślano-jajeczną z mąkami. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać kilka łyżek chudej śmietany lub jogurtu zanim dodamy pianę z białek. Po czym dodajemy partiami ubite białka i rozrzedzamy masę. Puszyste ciasto wkładamy do formy. Piekłam ciasto około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawanie czasu jest terminem umownym a metoda patyczka jest najważniejsza - jeśli nie ma na nim śladu surowego ciasta, wyjmujemy je, gdyż nadmierne pieczenie również ciastu nie służy.




Przygotowanie lukru


3/4 szklanki cukru pudru, 1 białko  (jajko trzeba dobrze umyc i sparzyć) lub bez białka i ciut soku z cytryny dla lepszego smaku.
Ucieramy cukier puder z białkiem lub tylko z sokiem z cytryny. Dodajemy soku tyle, żeby powstał lśniący lukier - kiedy zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru, kiedy za gęsty - soku z cytryny.

Polecam
babkę pomarańczową błyskawiczną: LINK
babkę szybką z kakao LINK
babkę marchewkową LINK


Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę z kurczakiem:

Smacznego! Wesołych Smakowitych Świąt Wielkanocnych


Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Kolorowo, pysznie i już świątecznie :) Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja droga ale wystartowałaś z babami :) Zamawiam sobie jedną taką na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała te babka taka wielkanocna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie.Nie wytrzymam do świąt i pewnie upiekę już w najbliższą sobotę.Pozdro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest na filmie. Rób ją razem ze mną:http://youtu.be/eoWAK7YWleQ. Pozdrawiam i napisz, jak poszło.

      Usuń
  5. Ładnie wygląda,taka świąteczna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli babka tak samo smakuje jak wygląda to ja jestem jak najbardziej na tak.I jaką ma piękną sesję foto w postaci wiosennych gałązek z kotkami.Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście święta coraz bliżej, muszę się zacząć w końcu zastanawiać nad menu na tegoroczną Wielkanoc, bo w ubiegłym roku jakoś wszystko na wariata było.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, jakie świąteczne klimaty tu u Ciebie. Baba wyglada kusząco. Mój małżonek robi cosik podobnego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam ją na tegoroczną Wielkanoc. Wyszła duża i piękna. Wszystkim bardzo smakowała choć mi wydawała się ciut za sucha...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babki klasyczne z reguły nie są wilgotne, ale można je na swój gust przerobić i dodać jogurt do ciasta.

      Usuń
  10. Pani Weroniko,mam pytanko czy mogę taką babkę upiec już we środę ,ma być na święta ?,chodzi o to czy nie będzie czerstwa,będę piekła bez bakalii ,które nie są jadalne u mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Można owinąć wystudzoną babkę w papier, potem w folię i przetrzymać w chłodnym ciemnym miejscu, bo w lodówce to raczej miejsca nie będzie, no i te zapachy w lodówce nie dla babki... a polukrować dzień przed, ... życzę Wesołych, Pysznych Świąt

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...