Składniki
porcja na 3-4 osoby
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
połówka małego selera
2 średnie ziemniaki
mała cebula
kawałeczek pora
0,5 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
świeże zioła lub suszone (użyłam prowansalskich)
sól, pieprz lub chilli
Przygotowanie
1. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem (około pół szklanki wrzątku, płatki wcześniej warto przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń)
2. Kroję na drobno obraną cebulkę i umytego pora. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i odrobiny ziół, bardzo krótko, tylko do zeszklenia.
3. Umyte warzywa ścieram na tarce, przy czym na samym końcu ścieram ziemniaki, bo bardzo szybko ciemnieją. Warzywa warto pokropić niewielką ilością soku z cytryny, by raptownie nie zmieniały koloru.
4. Do warzyw dodaję mąki, jajko, płatki owsiane, podsmażoną cebulkę z porem, przyprawy i wszystko bardzo dobrze mieszam.
5. Rozgrzewam olej do smażenia rzepakowy i smażę nieco dłużej niż placki strte na miazgę, żeby się dopiekły, ale nie przypaliły. Warto zmniejszyć płomień. Usmażone placki układam na bibule do osączenia tłuszczu.
Placki jarzynowe są ciągle niedoceniane a przecież więcej mają smaku
i wartości od ziemniaczanych. Polecam!!!
Pozdrawiam Weronika
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńDZIEKUJE za pomysł..da----ka ze ŻMIGRODU.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuje Danusiu za odwiedziny a placuszki proste i jak dla mnie lepsze od tradycyjnych ziemniaczanych. Pozdrawiam cieplutko
UsuńProste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, bo składniki same za siebie mówią, że warto ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) niestety u mnie w domu amatorów na takie pyszności nie znajdzie :( a szkoda. pozdrowionka ;)
OdpowiedzUsuńJa już robiłam podobne placuszki i naprawdę są bardzo smaczne ,ale płatków owsianych nie dodawałąm.Muszę koniecznie wypróbować przepisik, za który serdecznie dziękuję i pozdrawiam weekendowo kuchareczkę .
OdpowiedzUsuńPs.
Chyba nie gniewasz się za to ,że tak Cię nazywam .Buziaki:)
Dzięki Danusiu za komentarz. Przepis polecam. Buziaki
UsuńUwielbiam!!! Narobiłaś mi takiego smaka,Weroniko !!! mniam!!! Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńWitaj.Robiłam takie dietetyczne placuszki i powiem ci że super pyszne, Maz jak zobaczyl powiedzial ze nie bedzie jadl samych warzyw, ale jak spróbowal to zjadl prawie wszystko sam
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci miłego weekendu :)
u mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije .....
Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :)) Lub po prostu zawitanie u Mnie
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Pozdrawiam Serdecznie :)
Aga
A dla mnie coś zostało? Eee pewnie nie...widzę jaka tu kolejka się zebrała. :)
OdpowiedzUsuńsuper placuszki :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy i prosty przepis do tego z dużą ilością witamin :-)
OdpowiedzUsuńPlacki wyszly bardzo pyszne. Podalam z sosem czosnkowym. To jest swietny sposob na pozbycie sie resztek warzyw z lodowki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie
Usuń