sobota, 22 lutego 2014

Murzynek królewski z wiśniami i kremem budyniowym


Jeśli znudziły Was karnawałowe faworki i pączusie, polecam sprawdzone ciemne pyszne ciasto z puszystym kremem i wiśniami z domowych przetworów. Murzynek jest obłędny w smaku, dlatego uhonorowałam go nazwą królewski, bo w pełni sobie na to zasługuje. Dodam jeszcze, że ciasto bardzo łatwe, bez użycia robota, który jednak przyda się do przygotowania kremu.

Składniki na ciasto


2,5 szklanki mąki pszennej (może być tortowa)
4 duże jaja
0,5 szklanki mleka
2 łyżki masła lub margaryny (100 gram)
skromne 3/4 szklanki cukru
2 łyżki z brzuszkiem kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju (wystarczy 1/3 szklanki)
szczypta soli


wiśnie z konfitury, dżemu lub kompotu





Przygotowanie


Zobacz przepis na filmie LINK


1. Do rondla z masłem dodaję cukier, mleko, olej, sól i wstawiam na niewielki płomień. Nie podgrzewam długo, tylko do rozpuszczenia cukru. Zestawiam z ognia i nawet jesli nie rozpuściło się do końca masło, stopnieje w ciepłym płynie.

2. Mieszam kakao, proszek do pieczenia i mąkę na sucho.

3. Dodaję do ciepłej masy tłuszczowej całe jaja i rózgą bełtam całość do jednolitej konsystencji.

4. Wlewam płynne składniki do suchych. Wszystko mieszam łyżką tylko do połączenia i gładkiej masy.

5. Wlewam na formę (wymiary około 30 cm x 20 cm, spód wyłożony papierem, posmarowane boki). Mniej więcej wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (wystarczy 175 stopni C), środkowa półka, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, na około 30 minut. Na 10 minut przed końcem warto zajrzeć, sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę, czy też ciasto wcześniej wyjąć, żeby go nie przesuszać i nie przypalać.

6. Ciepłe ciasto uwalniam z formy i papieru. Odstawiam do wystudzenia.

7. Ciasto kroję na dwa płaty. Jeśli przy dotknięciu wydaję się Wam, że ciasto jest nieco suche można go nasączyć na przykład kompotem wiśniowym z dodatkiem alkoholu. Moje ciasto wyszło dosyć wilgotne i pulchne, bo właściwie, sądząc po składnikach (mleko, masło) takie powinno być.

8. Wykładam 2/3 kremu budyniowego na spodni płat ciasta. Na krem wykładam wiśnie z dżemu domowej roboty, który w składzie ma właściwie same owoce. Smak kwaskowo-słodziutkich wiśni z budyniowym kremem to prawdziwa rozkosz na języku.


9. Przykrywam wiśnie drugim płatem ciasta.





Wierzch smaruję pozostałym kremem i posypuję tartą czekoladą. Można zrobić polewę czekoladową. Wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby krem stężał i całość idealnie się kroiła. Murzynek z kremem budyniowym i wiśniami zawsze się sprawdzi, idealny na każdą okazję. Gorąco polecam! Smacznego!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Jestem pierwsza to się załapie na kawałek ciasta :) Ciacho super

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Też dziś myślę nad murzynkiem, więc może się skuszę na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wypiek i te wisienki, aż się chce podrapać po monitorze. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienity murzynek z tymi wisienkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pycha - dlaczego mnie tak kusisz ;) A mnie pasowałoby się trochę powstrzymać od takich pyszności :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. Weroniko, murzynek full wypas :) Totalny odjazd :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda i na pewno super smakuje. Ale bym sobie zjadła takiego murzynka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Byłam zmuszona na szybko upiec jakieś ciasto. Wybrałam z netu murzynek królewski. Wyszedł tak jak na zdjęciu. Był pyszny. Wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wspaniałe!!! Właśnie robie je po raz kolejny, tym razem na swoje urodziny. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Lidio bardzo się cieszę, że ciasto wyszło, jak należy. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

      Usuń
  11. Przepyszny murzynek. Dzisiaj w domu uczta murzynek robi furorę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie,fantastyczne ma Pani ciasta,bardzo często korzystam z Pani przepisów,polecam wszystkim Paniom, pozdrawiam :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuje za testowanie i ocenę przepisów! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...