czwartek, 27 lutego 2014

Fasola Jaś z kurczakiem. Pyszności!


Polecam danie z fasolą bogate w białko. Oczywiście, że prościej będzie z kiełbasą albo z szynką, ale spróbujcie z kurczakiem. Rewelacja!!! Szczerze powiem, że ja uwielbiam fasolę w każdej postaci - fasola tylko z warzywami jest równie bardzo smaczna.

Składniki

porcja na 4-5 osób






0,5 kg fasoli Jaś
0,5 kg fileta z kurczaka (można więcej)
6 średnich marchewek
2 średnie pietruszki 
mały seler
zioła świeże lub suszone (z cząbrem na przykład; mieszanka prowansalska)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela ang.
1 średnia cebula
2-3 pazurki czosnku
około 300 ml przecieru pomidorowego 
1 łyżka mąki pszennej lub 2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju
1,5 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


Zobacz, jak przygotowuję fasolę na filmie

1. Fasolę zalewam zimną wodą z dnia na dzień. Moczę ją minimum 12 godzin. Wodę wylewam a fasolę porządnie jeszcze płuczę na sicie. Więcej o fasoli
Można także odlać pierwszą wodę po zagotowaniu i zalać ziarna świeżą wodą. (będzie to jeszcze lepszą gwarancją pozbycia się puryn - substancje szkodliwe powodujące fermentację w jelitach)

2. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem fileta kroję w grubszą kostkę. Solę i posypuję
ziołami i słodką papryką. Polewam kilkoma kroplami oleju i dodaję jeszcze pół łyżki octu balsamicznego. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Do dań z fasolą lub z grochem, warto zaopatrzyć się w cząber, który bardzo dobrze pasuje do takich potraw i łagodzi głośne trawienie.




3. Wstawiam zalaną świeżą wodą fasolę na palnik i delikatnie solę. Gotuję z rozdrobnionymi warzywami do miękkości.  Dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Po 20 minutach sprawdzam fasolę, bo bywa, że bardzo szybko mięknie a nie chcę, żeby się rozlatywała. Dodaję przecier pomidorowy, zioła, łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby sól. Gotuję dłużej w razie potrzeby.

4. Rozgrzewam na patelni łyżkę oleju i wrzucam, (ale nie na raz), mięso z kurczaka.


Smażę około dwóch minut, mieszając przy tym, żeby jednakowo doszło. Dodaję do mięsa posiekaną drobno cebulę. Kiedy zmięknie, dodaję posiekany czosnek
i bardzo krótko smażę. Posypuję mięso mąką i dobrze całość mieszam. Wrzucam do fasoli i warzyw. Całość mieszam - bez obawy - kluski się nie zrobią. Łatwiej jest zamiast mąki dodać od razu do fasoli bułkę tartą albo płatki owsiane i dobrze wymieszać. Próbuję ostatecznie i doprawiam do ostrości pieprzem Cayenne. Spora ilość marchewki i troszkę octu balsamicznego daje pyszne poczucie równowagi słodko-kwaskowej. Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowo i kolorowo na talerzu , też tak lubię
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na połączenie taką fasolkę to jadam najczęściej z barszczem , czas sobie odmienić:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na takie połączenie, a danie wygląda pysznie. Muszę wypróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i zdrowo, a to przecież najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Samo zdrowie,dużo białka ,smak przepyszny więc musi też wspaniale smakować taka wersja fasolki:)
    Dzięki Weroniko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasoklę, Twoja wersja mnie zaciekawiła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. niegdy nie lubiłam fasolki więc ten przepis nie dla mnie, ale wygląda ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne danie...Właśnie skończyłam i jeszcze się oblizuję...Ma tylko jedną wadę...Jest tego bardzo dużo i będę jeść i jeść....Proporcje na dużą rodzinkę...Dziękuję za fantastyczne przepisy,dzięki którym polubiłam swoją kuchnię...Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać, że wrzącą fasolę mozna włożyć do słoika, dobrze zakręcić i sama się zawekuje. Wówczas spokojnie rozłożyć danie bez konieczności zjadania wszystkiego a wygody posiadania go pod ręką w lodówce. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że napisałaś do mnie.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.