Sos z dodatkiem czosnku jest bardzo smaczny, ale często rezygnujemy z niego, z uwagi na nieciekawy oddech. Jest jednak na to kilka sposobów, by osłabić jego intensywną woń. Polecam ten zdrowszy sposób, czyli dodawanie do posiłków z czosnkiem mnóstwo natki z pietruszki, która bardzo dobrze go neutralizuje. Drugi sposób, jaki przychodzi mi do głowy to wypicie filiżanki dobrej kawy. Jeśli znacie inne metody, pochwalcie się, bo korzyści są niemałe. Czosnek reguluje cholesterol i ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, wpływa na piękne paznokcie, skórę i włosy.
Składniki
4-5 łyżek domowego majonezu
2 spore ząbki czosnku (lub więcej)
100 ml jogurtu naturalnego
pęczek natki z pietruszki
szczypta soli, pieprzu
kilka łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżka oleju
Przygotowanie
1. Czosnek kroję w grubsze plastry i podsmażam na oleju, ostrożnie, by raptownie się nie przypalił, tylko zmiękł.
2. Siekam podpieczony czosnek możliwie najdrobniej. Pod koniec dodaję liście z pietruszki i razem z czosnkiem siekam wszystko na bardzo drobno (można to wszystko zrobić w blenderze)
3. Jeśli chcecie, by sos był nieco lżejszy, dodajcie do majonezu jogurt. Sos nie straci na smaku. Wystarczy go tylko wymieszać z drobniutko posiekanym czosnkiem i pietruszką, doprawić według uznania, dodając tyle soku z cytryny, ile potrzeba. Dobrym składnikiem do sosu jest ocet balsamiczny - wystarczy kilka kropel.
Sos czosnkowo-pietruszkowy jest idealnym dodatkiem do drugich dań z rybą, z mięsem, do surówek, pizzy i innych zapiekanek. Ostatnio podałam go właśnie do bułek zapiekanek z rumianym kurczakiem LINK bez panierki. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Najbardziej lubię taki sos jako dodatek do karkówki z grilla :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek pod każdą postacią i się zapachem nie przejmuję,niech się martwią Ci co nie jedzą go wtedy.U mnie każde grillowanie nie może się odbyć bez sosu czosnkowego ,który jest idealny do takich potraw.Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sos:)
OdpowiedzUsuńja także jestem gorącą jego zwolenniczką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos czosnkowy, skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAnieluś skorzystaj, bo naprawdę pyszny. Tylko ten majonez ukręć sama - na filmie robię to mikserem, ale wystarczy ręcznie trzepaczką (ręcznie robiłam go do sosu czosnkowego - idzie szybciej niż robotem). Pozdrawiam
UsuńJa uwielbiam sos czosnkowy i podaję go do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/
Bardzo słusznie, jak wszyscy jedzą to nikt nie przejmuję się zapachem. Grunt to dobry smak i zdrowie. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńZnowu jestem głodna i zjadła bym Ci kilka bułeczek z tym sosikiem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Sos czosnkowy i paprykowy moje ulubione. Robię prawie taki sam, ja pomijam olej. A może warto spróbować? :)
OdpowiedzUsuńCzosnkowy to ja bym mogła codziennie jeść.
OdpowiedzUsuńKulinarny klasyk! Sos pycha można go podawać nie tylko do pizzy. Pasje do mięska i kiełbasek z grilla ;-)
OdpowiedzUsuńProste składniki i sprawdzone smaki. dziekuję za komentarz. Pozdrawiam
UsuńPrzepis na sos czosnkowy wspaniały ja nie daję tylko natki pietruszki (nie interesuje mnie zapach jest pasta do zębów). Czosnek daję do wielu potraw mięsnych oraz zup, rosołu, kanapek oraz mizerii z ogórków. W mojej kuchni stosuję cebulę i czosnek bardzo często. Pozdrawiam Elżbieta
OdpowiedzUsuńPani Elu z tą pietruszką natką nie chodzi mi tylko o zapach (a co tam zapach, jak wszyscy jemy), ale natka to kopalnia witamin, jak czosnek. Pozdrawiam Weronika
UsuńWitaj Weroniko masz rację natka pietruszki to kopalnia witamin.Bardzo Ciebie podziwiam, ponieważ zwracasz uwagę na dobór składników. Przepisy Twoje to skarbnica wiedzy "prawidłowego " odżywiania, ponieważ przetestowałam ich kilkanaście i drukuję do segregatora by nie biegać do komputera. Pozdrawiam Elżbieta
OdpowiedzUsuńElu bardzo dziękuję. Pozdrawiam cieplutko i samych dobrych smakołyków życzę.
Usuń