Nie jestem amatorką ryb, zamkniętych w puszcze, ale akurat, jeśli chodzi o sardynki to w realu, w Polsce, rzadko, można kupić je w stanie świeżym. Sałatka z sardynek jest bardzo smaczna. Najlepiej lubię do niej użyć sardynki w oleju. Z tymi samymi składnikami warto zrobić sałatkę z makrelą, czy tuńczykiem. Polecam.
Składniki
sardynki w oleju z puszki
2 jaja ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 małe jabłko pokrojone w kostkę
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kopiaste łagodnej musztardy
1 łyżeczka brązowego cukru
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Przyprawiam solą, cukrem i pieprzem cebulkę. Mieszam i odstawiam, by puściła smak.
2. Szczypiorek siekam na drobno
3. Ryby wkładam do misy razem z olejem z puszki, rozdrabniam przy pomocy widelca i dodaję pozostałe składniki (część szczypiorku zostawiam do dekoracji, którą w przypadku imprezy można ciekawiej przygotować - na przykład ugotować więcej jedno jajo, zetrzeć drobniutko na tarce i posypać po wierzchu). Mieszam całość i na świeżo podaję. Nadmiar można przechować w lodówce do następnego dnia.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo fajny przepis!Wlasnie przed chwila zrobilam.Pycha!
OdpowiedzUsuńDziekuję za wypróbowanie przepisu. Zapraszam po więcej!
UsuńZielona cebulka a szczypiorek to dwa inne produkty.
OdpowiedzUsuńzapewne chodzilo o szczypior a to roznica pzdr
OdpowiedzUsuń