Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka z sardynek szybko i pysznie


Nie jestem  amatorką ryb, zamkniętych w puszcze, ale akurat, jeśli chodzi o sardynki to w realu, w Polsce, rzadko, można kupić je w stanie świeżym. Sałatka z sardynek jest bardzo smaczna. Najlepiej lubię do niej użyć sardynki w oleju. Z tymi samymi składnikami warto zrobić sałatkę z makrelą, czy tuńczykiem. Polecam.

Składniki





sardynki w oleju z puszki
2 jaja ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
1  mała cebula pokrojona w kostkę
1 małe jabłko pokrojone w kostkę
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kopiaste łagodnej musztardy
1 łyżeczka brązowego cukru
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku




Przygotowanie


1. Przyprawiam solą, cukrem i pieprzem cebulkę. Mieszam i odstawiam, by puściła smak.

2. Szczypiorek siekam na drobno

3. Ryby wkładam do misy razem z olejem z puszki,  rozdrabniam przy pomocy widelca i dodaję pozostałe składniki (część szczypiorku zostawiam do dekoracji, którą w przypadku imprezy można ciekawiej przygotować - na przykład ugotować więcej jedno jajo, zetrzeć drobniutko na tarce i posypać po wierzchu). Mieszam całość i na świeżo podaję. Nadmiar można przechować w lodówce do następnego dnia.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis!Wlasnie przed chwila zrobilam.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wypróbowanie przepisu. Zapraszam po więcej!

      Usuń
  2. Zielona cebulka a szczypiorek to dwa inne produkty.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapewne chodzilo o szczypior a to roznica pzdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.