Proponuję łatwą kolorową sałatkę ze śledziem. Idealnie nadaje się na imprezę, czy na świąteczny stół a przy tym nie trzeba obierać niektórych warzyw ani kroić. Mrożonki gotują się raptem pięć minut, zachowują kolory i mają więcej wartości od tych często już zwiędłych jarzyn z ubiegłego sezonu.
Składniki
5-6 śledziowych wymoczonych płatów
4 jaja ugotowane na twardo
paczka mrożonki marchewka z groszkiem
1 średnia czerwona cebulka
4-5 średnich kiszonych ogórków
250 ml majonezu (polecam zrobić samemu)
150 ml naturalnego gęstego jogurtu
1 jabłko
1 łyżeczka chrzanu
garść liści z pietruszki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie
1. Wymoczone śledzie wyjmuję z wody, w której się moczyły i polewam je sokiem z cytryny. W tej marynacie leżakują jeszcze około godziny.
2. Gotuję marchewkę z groszkiem, wrzucając warzywa na gotującą, delikatnie osoloną wodę około 5 minut. Pilnuję czasu, bo mrożonki szybko się gotują a jarzyny nie mogą się rozlatywać i zmienić koloru. Bardzo dobrze osączam na durszlaku i czekam aż ostygną.
3. Rozdrobnioną cebulkę warto posypać odrobiną soli i cukru, by nabrała smaku.
4. Śledzie osączam z nadmiaru płynu i kroję w kostkę. Łącze z cebulką i pokrojonym jabłkiem.
5. Do sałatki użyłam okrągłej misy przezroczystej o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Składniki sięgnęły do pełna naczynia.
6. Posiekaną natkę z pietruszki wrzucam do majonezu. Dodaję do niego jogurt, chrzan i troszkę soli. Nie słodziłam sosu majonezowego, bo robiąc majonez, dodałam do niego sporo trzcinowego cukru. Proponuję jednak dodać przynajmniej łyżeczkę cukru do sosu, by złagodzić smak kwaśnych ogórków i zmienić nieco smak śledzi. Sos mieszam dokładnie i odstawiam.
7. Jaja ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do nich posiekany szczypiorek. Odrobinkę solę i delikatnie mieszam.
8. Spód salaterki smaruję cienko sosem i wykładam pokrojone ogórki (warto z nich odebrać nadmiar soku, by nie oddzielał się w trakcie konsumowania sałatki). Smaruje ogórki cienko majonezem. Wykładam śledzie wymieszane z cebulką i jabłkiem. Smaruję wierzch śledzi sosem i wykładam marchewkę z groszkiem. Smaruję wierzch warzyw sosem i posypuję wszystko startymi jajkami.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo podoba mi się ta sałatka. Może zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo łatwa, pyszna i pięknie się prezentuje
UsuńWitam. Jaki mikser Pani poleca , bo muszę kupić nowy , jakiej mocy i firmy ? Serdecznie dziękuję za kopalnię wiedzy i wspaniałe filmiki i cieplutko pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za szybką i dokładną odpowiedź . Jestem pod wrażeniem czytając i oglądając Pani prezentacje . Widać ogromną pasję , talent i serce do tak znakomitej twórczości kulinarnej . Życzę wszelkiego dobra i Radosnych , Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia . Dana .
UsuńDziekuję pieknie za każde cieplutkie słowo, bo to najlepsza dla mnie motywacja. W istocie lubię to, co robię. Tworzenie nowych potraw to frajda, zwłaszcza, jak są udane i pyszne. Pozdrawiam mocno i życzę najwspanialszych smaków i radości przez cały rok a w Święta szczególnych przyjemności.
Usuńsuper przepis!!!:)bardzo dziękuję!!!:)
OdpowiedzUsuńI ja bardzo dziękuję. Twój komentarz jest dla mnie nagrodą. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne przepisy
Usuńczy śledzie mogą być w occie gotowe z marketu
OdpowiedzUsuńPanie Piotrze, myślę, że tak... żeby nie były zbyt kwaśne dobrze je również pomoczyć kilka godzin w wodzie.
UsuńSuper przepis :) Zrobiłam właśnie sałatkę na śledziach w oleju wiejskim SEKO i wyszło wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za ocenę przepisu. Zaciekawił mnie ten olej/ Pozdrawiam serdecznie
Usuń