Witam serdecznie. Pewnie w wielu domach, tak, jak i u mnie podczas Wigilii, karp musi być. Podzielę się łatwym, sprawdzonym i efektownym świątecznym daniem. Przygotowałam przepis na jednego średniej wielkości karpia, ważącego około jednego kilograma.
SKŁADNIKI
kilogramowy karp
ciasto
1 jajo
2 łyżki kopiaste mąki pszennej
maleńka szczypta ziół prowansalskich
maleńka szczypta kurkumy
szczypta soli
1-2 łyżeczki oleju
oprócz powyższych składników 2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Rybę sprawiam w przeddzień. Oczyszczoną, wypłukaną rybę dzielę na szersze dzwonka a później każde z nich dzielę wzdłuż grzbietu na dwie części.
2. Przyprawiam rybę solą i pieprzem a najlepiej sama solą. Można posypać bardzo niewielką szczyptą ziół prowansalskich dla smaku. W takiej prostej marynacie karp leżakuje kilka godzin w lodówce lub do następnego dnia. Tuż przed smażeniem najlepiej posypać pieprzem - karp będzie smaczniejszy.
3. W misce wyrabiam gładkie ciasto naleśnikowe i odstawiam na 15-20 minut.
4. Rozgrzewam olej na patelni. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 180 stopni C. (Środkowa półka, grzałka góra-dół) Kawałki ryby maczam w cieście
i kolejno przenoszę na patelnię. Smażę krótko tylko do złotego pięknego koloru
i przewracam na drugą stronę.
5. Złotego, ale w połowie tylko gotowego karpia układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 15 minut. Ryba pięknie dojdzie a na wyglądzie nic nie straci.
Kiedy smażymy ryby, często jest tak, że wierzch juz się przypala a ryba ciągle jeszcze surowa. Polecam sprawdzoną metodę na eleganckiego karpia.
Polecam także przepis na atrakcyjnego karpia dzwonka szybkiego do przygotowania i pysznego karpia w galarecie
Polecam także przepis na atrakcyjnego karpia dzwonka szybkiego do przygotowania i pysznego karpia w galarecie
Wszystkim zaglądającym na moją stronę życzę rodzinnych radosnych Świąt Bożego Narodzenia i najwspanialszych smaków przez cały rok.
apetycznie wygląda...dziękuję za przepis...w tym roku zrobię karpia tak jak opisałaś
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Mikołajkowo
Miło mi mocno, że spodobał Ci się mój przepis, bo naprawdę jest super tak przygotowany karp. Pozdrawiam i życzę fantastycznych smaków
Usuńrzeczywiście złote:)
OdpowiedzUsuń