Translate

piątek, 6 grudnia 2013

Karp w cieście na złoto przepis

W. Domogród


Pewnie w wielu domach, tak, jak i u mnie podczas Wigilii, karp musi być. Podzielę się łatwym, sprawdzonym i efektownym świątecznym daniem. Przygotowałam przepis na jednego średniej wielkości karpia, ważącego około jednego kilograma.


SKŁADNIKI


kilogramowy karp



ciasto


1 jajo

2 łyżki kopiaste mąki pszennej

maleńka szczypta ziół prowansalskich

maleńka szczypta kurkumy

szczypta soli

1-2 łyżeczki oleju

oprócz powyższych składników 2-3 łyżki oleju do smażenia



Przygotowanie



1. Rybę sprawiam w przeddzień. Oczyszczoną, wypłukaną rybę dzielę na szersze dzwonka a później każde z nich dzielę wzdłuż grzbietu na dwie części. 

2. Przyprawiam rybę solą i pieprzem a najlepiej sama solą. Można posypać bardzo niewielką szczyptą ziół prowansalskich dla smaku. W takiej prostej marynacie karp leżakuje kilka godzin w lodówce lub do następnego dnia. Tuż przed smażeniem najlepiej posypać pieprzem - karp będzie smaczniejszy.

3. W misce wyrabiam gładkie ciasto naleśnikowe i odstawiam na 15-20 minut.

4. Rozgrzewam olej na patelni. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 180 stopni C. (Środkowa półka, grzałka góra-dół) Kawałki ryby maczam w cieście 
i kolejno przenoszę na patelnię. Smażę krótko tylko do złotego pięknego koloru 
i przewracam na drugą stronę. 

5. Złotego, ale w połowie tylko gotowego karpia układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 15 minut. Ryba pięknie dojdzie a na wyglądzie nic nie straci.

W. Domogród

Kiedy smażymy ryby, często jest tak, że wierzch juz się przypala a ryba ciągle jeszcze surowa. Polecam sprawdzoną metodę na eleganckiego karpia.
Polecam także przepis na atrakcyjnego karpia dzwonka szybkiego do przygotowania i pysznego karpia w galarecie

Wszystkim zaglądającym na moją stronę życzę rodzinnych radosnych Świąt Bożego Narodzenia i najwspanialszych smaków przez cały rok.

3 komentarze:

  1. apetycznie wygląda...dziękuję za przepis...w tym roku zrobię karpia tak jak opisałaś
    pozdrawiam Mikołajkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi mocno, że spodobał Ci się mój przepis, bo naprawdę jest super tak przygotowany karp. Pozdrawiam i życzę fantastycznych smaków

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...