Strony

sobota, 26 października 2013

Makaron z serem i borówkami

Idealny makaron w wersji na słodko,  w sosie na bazie angielskiego kremu, trafione danie dla milusińskich a może nie tylko, z dodatkiem owoców z domowych przetworów...

W. Domogród

Składniki


W. Domogród

150-200 gram dobrego makaronu

250-300 ml mleka

20 dag białego półtłustego twarogu

2 żółtka

2 łyżki chudej świeżej śmietany 12% lub jogurtu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru pudru

owoce z przetworów lub świeże w sezonie

szczypta soli do gotowania makaronu

W. Domogród



Przygotowanie




Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie około 3 minut lub według przepisu na opakowaniu. Na rynku nie brak lichych makaronów, które już po minucie rozpadają się na brzydką pulpę. Kiedy gotuje się makaron, żółtka bełtamy z niewielką ilością mleka do jednolitej konsystencji i dodajemy część, dosłownie kilka łyżek z pozostałego mleka, które właśnie zagotowało się w rondlu i mieszamy. Dolewamy jeszcze, jakąś połowę z gotowanej ilości, mieszamy i dodajemy do rondla. Ponownie ustawiamy na ogniu, tym razem na malutkim płomieniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. W podobny sposób przygotowuje się krem angielski, choć mnie zależało, by uzyskać gęstość sosu, jak mówię na filmie rzadkiego kiślu. Kiedy poczujemy, że masa jest właśnie taka, natychmiast zestawiamy z ognia. Już teraz możemy dodać pokrojony w kostkę biały ser (twaróg) - można też dodać twarogową papkę i rozprowadzić z mleczno-żółtkowym sosie. Odcedzony makaron, nie płuczemy wodą a od razu polewamy sosem z serem i dekorujemy kilkoma kleksami śmietanki wymieszanej z cukrem pudrem i owocami (u mnie były to borówki z domowych przetworów)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.