Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem startego sera, nieco przyprawić, zanurzać w nim ugotowane wcześniej grzyby i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Mało przy tym roboty a satysfakcja murowana. Błyskawiczna namiastka pizzy, proste składniki, łatwość przygotowania - słowem same zalety. Podałam je z pysznym gotowym sosem pomidorowym domowej roboty. Jeśli go nie ma to też nie problem, bo placuszki z pieczarkami lub innymi jadalnymi grzybami, świetnie smakują również bez dodatków.
Składniki
około 10 sporych pieczarek
kilka łyżek oleju do smażenia
ciasto do grzybów
1 jajo
2 łyżki mąki pszennej z górką
5 dag żółtego sera o łagodnym smaku, by nie zakłócał smaku pieczarek
1/5 szklanki mleka lub wody
szczypta soli i ziół prowansalskich lub inne wg upodobań
Przygotowanie
1. Umyte pieczarki gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Można do niej dosypać szczyptę ziół prowansalskich. Grzyby odcedzamy. Kiedy odparują i przestygną, dzielimy każdego, wzdłuż kapelusza, na dwa. Jeśli grzyby są cienkie, nie robimy tego. Przygotowując ten przepis dla leśnych grzybów, trzeba wziąć pod uwagę ich rozmiar i przekroić najlepiej przed obgotowaniem, ale wówczas, zanim ich białko zetnie się w gorącej wodzie, mogą się połamać.
2. Wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dosyć gęste, by trzymało się pieczarek
3. Rozgrzewam olej na patelni, zanurzam kolejno grzyby i smażę na średnim płomieniu około minuty z każdej strony. Rumiane placki układam na bibule do osączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Polecam gorąco...
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
smak też muszą mieć wyborny ;)
OdpowiedzUsuńTak... Zbyt dobre. Za dużo nie można ich robić, bo ile by ich nie było, rozejdą się w moment...
UsuńTakie dobre i takie kaloryczne, to niesprawiedliwe..
OdpowiedzUsuńZgadzam się... Czasami jednak warto się skusić... Nie chcę, by moje życie było pod ciągłą presją odchudzania. Pozdrawiam...
UsuńMmm, pychotka ;)
OdpowiedzUsuń