Ciasto owsiane po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche. Płaty na tort powinny być grubsze, będą łatwiej trzymać fason. To nie moje pierwsze ciasto owsiane i wiem z doświadczenia, że nasączanie biszkoptu owsianego powinno być bardzo oszczędne a krem taki, który łatwo się rozsmarowuje. Właściwie mój przepis oparłam na klasycznym biszkopcie, jeśli chodzi o główne składniki, zastępując po prostu mąkę pszenną, mąką owsianą.
Składniki na biszkopt owsiany
4 jaja
4 łyżki mąki owsianej - 3/4 szklanki
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/4 szklanki
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1/5 szklanki gorącej wody
trochę otartej skórki cytrynowej lub aromat
Przygotowanie biszkoptu owsianego
Zobacz, jak robię biszkopt owsiany na filmie
1. Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarujemy). Nastawiamy piekarnik na 170-175 stopni. Podaję temperaturę optymalną dla mojego piekarnika. Każdy piekarnik indywidualnie trzeba wyczuć, więc, jeśli ciasto szybko się rumieni, obniżamy temperaturę o pięć, dziesięć stopni, ale pieczemy dłużej.
2. Mieszamy mąki i ścieramy troszkę skórki cytrynowej
3. Ubijamy na sztywno pianę ze solą, sprawdzając na końcu metodą odwróconej miski
4. Dodajemy w kilku rzutach cukier i cały czas miksujemy na bezę (piana trzyma się trzepaczki, jest kremowa i lśniąca)
5. Do żółtek dodajemy gorącą wodę i króciutko bełtamy. Dodajemy do piany i bardzo krótko miksujemy, tylko do połączenia. Odstawiamy robot. Bierzemy łyżkę.
6. Wsypujemy do bezy, przez sito, połowę ilości mąki i delikatnie, zagarniając od spodu, boków, ku środkowi, mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę, przez sito i ostrożnie mieszamy, starając się mimo wszystko robić to, jak najkrócej, do momentu połączenia składników. Nadgorliwość dla biszkoptu jest bardzo zabójcza.
7. Wlewamy do formy masę biszkoptową, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Kiedy nieco ostygnie, uwalniamy z formy, delikatnie zdejmujemy papier i osuszamy na kratce.
8. Biszkopt owsiany według tego przepisu najlepiej podzielić tylko na dwa płaty lub zostawić tak, jak jest, w jednym płacie. Bezglutenowe ciasto jest bardzo kruchutkie, im cieńsze placki, tym bardziej łamliwe, ale i pyszne zarazem.
Polecam przepis na klasyczny biszkopt do tortu z 5 jaj
a także łatwy biszkopt z 3 jaj na spody
Polecam przepis na klasyczny biszkopt do tortu z 5 jaj
a także łatwy biszkopt z 3 jaj na spody
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Owsiany omlet, szukałam sprawdzonego przepisu, super! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo w niczym nie ustępuje pszennemu. Pozdrawiam...
UsuńUwielbiam biszkopty różnego rodzaju, więc ten kiedyś z przyjemnością wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńczy na filmie są również 4 łyzki mąki? wydaje się więcej:))
OdpowiedzUsuńNa pewno cztery łyżki... (złudzenie obiektywu) Takie łyżki ze średnim brzuszkiem, jakby imitowały kształt jajka. Na jedno spore jajo daję zawsze w biszkopcie 1 łyżkę z brzuszkiem mąki pszennej lub tak, jak tutaj mąki owsianej. Oprócz tego daję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, też ze średnim brzuszkiem.
Usuńsuper przepis, tylko gdzie ja dostanę makę owsiana, chyba na allegro poszukam
OdpowiedzUsuńw Tesco widziałam i w Kauflandzie
Usuńzawsze mozna płatki owsiane zmielić :)
UsuńBardzo smaczny jest omlet z płatkami. Które trzeba wcześniej lekko zmiksować.
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest to, że płatki to prawdziwe wymiatacze jelit. Pozdrawiam
Dla mnie produkty z owsa są super w smaku a tradycyjna owsianka z własnoręcznie komponowanymi bakaliami i innymi dodatkami, na śniadanie, po prostu ekstra. Dorzucam płatki do szybkich ciast na maslance, muffin, chleba...
UsuńDziękuję za wszystkie wpisy i serdecznie pozdrawiam...
Czy ktoś eksperymentował z wersją tego biszkopty bez jajek? Mam dziecko z alergia na pszenicę i jajka :(
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Zrobiłam dziś biszkopt i w smaku jest bardzo delikatny, taką też ma konsystencję. Możliwe, że do ciasta poszło nieco więcej mąki owsianej, ale nie miało większego znaczenia. Super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten biszkopt, bo jest dokładnie jak piszesz S u p e r! Dziękuję za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam
UsuńNa jaką foremkę to jest przepis? Mam tortownice 22 cm - może być taka? Czy zwiększyć ilość jaj/mąki?
OdpowiedzUsuń