sobota, 24 sierpnia 2013

Zapiekanka z rybą i fasolką szparagową syta i lekka


Weronika Domogród
Bardzo lubię łatwe niskokaloryczne i wartościowe dania. Jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale praktycznie bez tłuszczu, no i bogaty w składniki - białko, witaminy i minerały. Jest to któraś z kolei zapiekanka, którą wymyśliłam w oparciu o składniki, czekające akurat są w lodówce. Staram się nie komplikować składu, by gotowanie było przyjemnością w przygotowywaniu i dawało satysfakcję z udanego posiłku.



Składniki:


porcja na 2-3 osoby, wielkość naczynia około 20 cm x 30 cm

0,5 kilograma fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej (mrożona będzie miała intensywny zielony kolor i jest nie mniej wartościowa)
2 duże filety z ulubionej ryby - u mnie była miruna
2 jaja
około 400 ml jogurtu naturalnego
troszkę szczypiorku (oprócz niego dosypałam jeszcze trochę koperku)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej ( z małym brzuszkiem)
podstawowe przyprawy - sól, pieprz i szczypta cukru

Przygotowanie zapiekanki z ryby i fasoli


1. Gotujemy fasolę tak, żeby byla miękka, jędrna i żeby się nie rozlatywała

Weronika Domogród
2. Rybę przyprawiamy (pózniej kroimy na części lub dopasowujemy do formy w całości).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutką warstwą oleju









Weronika Domogród

4. Rybę gotujemy na parze około 5 minut














Weronika Domogród

5. Zalewa
Mieszamy jogurt naturalny z jajkami, mąką ziemniaczaną, solą, cukrem i zieleniną. Szczypiorek dodałam dlatego, żeby dodać potrawie smaku, bo tym razem, nie ma w niej zasmażanej cebulki. Szczypiorek można zastąpić podduszonym porem. 






6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.


7. Połowę fasolki (układałam fasolkę wzdłuż naczynia) układamy na dnie naczynia a na nią układamy rybę. Wierzch posypujemy drugą warstwą fasolki. Wyrównujemy delikatnie płaskim tłuczkiem do ziemniaków lub ugniatamy widelcem.
8. Zalewamy rybę z fasolkę masą jogurtowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika (jeśli naczynie testujemy pierwszy raz, lepiej wstawić go do chłodnego naczynia i dopiero nagrzewać). Zapiekankę piekłam 25 minut. Można ją pod koniec przyrumienić na funkcji grilla, jeśli lubicie efekt rumianej skórki.

Weronika Domogród

Życzę wszystkim zaglądającym na mojego bloga pysznych dań, przygotowanych nie z musu, ale tylko z chęci. Pozdrawiam serdecznie.




3 komentarze:

  1. ja też lubię zdrową i lekką kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegos takiego szukalam! super strona. pozdrawiam

    Feel free to surf to my web blog; promuj strone

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba właśnie się piecze, fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...