wtorek, 2 lipca 2013

Pierogi z truskawkami sprawdzony przepis

Nie odmówię sobie, w imię żadnej diety niebiańsko smacznych pierogów z truskawkami lub jagodami. U mnie nie ma lata bez tego dania.

Domogród

Ciasto na pierogi już dawno temu zmodyfikowałam, bo to tradycyjne, często nie sprawdzało się podczas sklejania a  to najważniejszy element w przygotowaniu tej smakowitej potrawy.

 

Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki
1 żółtko (białko powoduje szybkie wysychanie ciasta)
około 100 ml wody (kwestia wilgotności mąki)
1 łyżeczka oleju (super składnik, dzięki któremu ciasto jest elastyczne i nie klei się do stolnicy a przy pierożkach jest łatwe, przy sklejaniu 

 

Przygotowanie ciasta

Przepis na filmie LINK


Ciasto wyrabiamy, jak każde kluskowe, czy pierogowe. Kluski z tego przepisu są również fantastyczne. Przed wyrabianiem pierożków ciasto powinno odpocząć kilka minut pod przykryciem, dzięki temu będzie bardzo elastyczne.

Ciasto wałkujemy nieco grubiej niż na kluski
  

Przygotowanie truskawek, jagód lub innych owoców


Owoce myjemy i dobrze osączamy (do 
 tej ilości ciasta potrzeba około 2 szklanek pokrojonych owoców). Kroimy na drobniejsze kawałki. Posypujemy 4 łyżeczkami cukru pudru i mieszamy. Do pierożków wybieramy owoce a sok, który się zbiera na dnie miski, można przeznaczyć do sosu jogurtowego lub śmietanowego, którym polewamy tytułowy specjał.

Domogród
Domogród
Domogród

11 komentarzy:

  1. Kocham pierogi! :) A truskawki to jak wiadomo niekwestionowane królowe początku lata :) Idealny obiad dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo Ci dziękuję za miłe słowo u mnie! Nie spodziewałam się aż takiej pochwały, a starałam się, żeby moje danie wyglądało ładnie :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że podobnie jak ja uwielbiasz letnie smakołyki na słodko a co do tej pochwały - ja naprawdę nie cukrze tobie, uwierz w to co robisz. Nie każdy spoglądając przykładowo na kubek po jogurcie, potrafi wykorzystać go do zrobienia jakiegoś fajnego dania - a ty to potrafisz...

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi z truskawkami !
    Pozdrawia i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne pierożki! Moje były z jagodami - wyszły idealne! Dziękuję za filmik baaaardzo się przydał. Na pewno będę często gościć na Pani blogu. Oby tak dalej Pani Weroniko! Proszę się nie zmieniać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem że to nie czas ….bo raczej wszyscy przygotowują sie na święta ale przepysznie wyglądają te pierogi…..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,ile pierożków wychodzi z takiej ilości mąki????

    OdpowiedzUsuń
  6. około 25 do 30 szt - zależy jak duże zrobimy placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam i B. dziękuję za świetne przemyślane przepisy.Chciałabym zapytać czy praktykowała Pani pier. z mrożonki owoc. - po sezonie, czy będą jakieś problemy? Pozdr. Alina C.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię Pani przepisy, są takie domowe

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuję te pierogi z pani przepisu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.