poniedziałek, 15 lipca 2013

Idealne gołąbki z indyka lekkie i scycące

 
Domogród

Któż z nas nie lubi gołąbków? Nie znam takich osób... Jeśli cenimy sobie zdrowy tryb życia i łatwy metabolizm to przepis na gołąbki z chudego soczystego mięsa indyczego, zaspokoi nasz głód na treściwe, z wysoką zawartością białka - zasadnicze danie. Polecam łatwy do zrobienia farsz, bez udziału jajka, z dużą ilością świeżego koperku - zimą można go zastąpić suszem aromatycznej naci z pietruszki, tymianku i wspomnianego koperku.

 

 Potrzebujemy:


1 średnią główkę kapusty (jeśli starsza, w okresie jesienno-zimowym trzeba z niej wykroić głąba, by wrzątek dotarł do wszystkich liści, można to zrobić także z młodą kapustą, szybciej zmięknie)

60-70 dag  fileta z indyka

1 torebka ryżu - około 100 gram (niecałe 2 szklanki ugotowanego ryżu)

świeże zioła - koperek, tymianek,

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

0,6 -0,8 litra rosołu warzywnego (ściśle poukładane gołąbki zalewamy przynajmniej do połowy ich objętości (nie muszą być całkowicie przykryte rosołem, bo dochodzą temperaturą i parą z rosołu)

 

Przygotowanie gołąbków z indyka


(Jeśli jesteś wzrokowcem, zobacz, jak robię gołąbki na filmie )


Obrywamy z kapusty pierwsze liście, ostrożnie wykrawamy głąba (jeśli to młoda kapusta i nie jest bardzo ścisła, nie jest to konieczne). Wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i blanszujemy około 10 minut. Po wystudzeniu i osączeniu, zdejmujemy delikatnie liście i ścinamy je, jak najcieniej (środkowe zgrubienie na liściu). W razie, gdy liście bliżej środka głąba okażą się zbyt twarde, warto pozostałą kapustę ponownie wrzucić do garnka na kilka minut aż zmięknie.
Mięso mielimy w maszynie, zaraz po nim zrumienioną cebulkę z czosnkiem. Czosnek zawsze dodajemy pod koniec rumienienia cebuli, by się nie przypalił. Na sam koniec mielimy ryż, co sprawi, ze nie będzie widoczny w farszu. Nie dodaję do farszu jajka, bo ryż sam w sobie ma mnóstwo kleju. (Jeśli zostanie farszu to żadne zmartwienie - formujemy wtedy pulpety. Gotujemy w małej ilości rosołu i kolejne danie gotowe). Do farszu, po zmieleniu mięsa, cebulki i ryżu, dodajemy posiekany koperek i tymianek. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i dokładnie mieszamy całość. Łyżką stołową zagarniamy porcję farszu i układamy na początku liścia od strony zgrubienia, którego nadmiar musimy wcześniej ściąć. Zawijamy jednym obrotem, składamy boki liścia ku środkowi i ponownie zwijamy do końca tak, by najcieńsza część liścia pięknie przykleiła się do gołąbka. Wykorzystuje do gotowania gołąbków naczynie żaroodporne z przykryciem , układając w nim gołąbki tak, by brzeg liścia kapusty był na spodzie, co zabezpieczy je przed ewentualnym rozwinięciem, pod wpływem gotowania. Zalewam gołąbki rosołem warzywnym, przygotowanym przy okazji gotowania zupy. Dodaje kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, przykrywam i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę 180 stopni C (Po około 20 minutach, można temperaturę obniżyć o 10-20 stopni C). Od momentu zagotowania gołąbki gotują się w piekarniku około godziny (jeśli są z młodej kapusty). W okresie zimowym trzeba przedłużyć ten czas co najmniej o pół godziny (różne są kapusty - wiem to z doświadczenia - nie wszystkie gotują się jednakowo, jak większość produktów, przeznaczonych do termicznej obróbki.
Podałam gołąbki z paprykowymi ziemniaczkami, 
sosem koperkowym  i z kalafiorem, delikatnie i krótko podsmażonym na oliwie bez ciężkiej tartej bułki nasączonej masłem. Na koniec posypałam koperkiem i pokropiłam pyszności kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Gorąco polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...