Składniki:
porcja na 2-3 osoby
3-4 łyżki gęstego jogurtu
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1-2 łyżeczki trzcinowego cukru lub troszkę miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
1 starty pazurek czosnku
szczypta soli i pieprzu
3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie sosu koperkowego light
Mieszam jogurt, oliwę, cukier, starty drobno czosnek, sól, pieprz na jednolitą masę, dodając pod koniec sok z cytryny, koperek i próbuję. Koryguje smak - jeśli trzeba dodaje sól, jeśli słodyczy, dosypuje cukier. I to wszystko. Roboty przy tym tyle co nic a delektowanie się nim to prawdziwa przyjemność. Ostatnio podawałam go do grillowanej ryby - http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/halibut-i-morszczuk-z-piekarnika-bez.htmlGorąco polecam sos koperkowy nie tylko do ryby. Można w nim zanurzać gotowane i surowe warzywa - na przykład marchewki, kalafior, groszek zielony, ogórek, co tylko chcecie i uznacie za najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.