Strony

piątek, 12 lipca 2013

Dietetyczny sos koperkowy - magia smaku i zdrowia

To bardzo prosty i błyskawiczny przepis na sos koperkowy w wersji na zimno. Lekki i zdrowy dodatek na bazie jogurtu, oliwy z oliwek i sporej  ilości aromatycznego koperku. Kiedy zajadać taki sos, jeśli nie teraz... Wykorzystujmy zieleninę do wszystkiego, zwłaszcza tą z własnego ogródka. Użyłam gęstego jogurtu, dzięki temu, sos przyjmuje konsystencję kremu i można go kłaść łyżką w zgrabne kopczyki obok dań.

Domogród


  Składniki:

porcja na 2-3 osoby

3-4 łyżki gęstego jogurtu
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1-2 łyżeczki trzcinowego cukru lub troszkę miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
1 starty pazurek czosnku
szczypta soli i pieprzu
3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku


Przygotowanie sosu koperkowego light

Mieszam jogurt, oliwę, cukier, starty drobno czosnek, sól, pieprz na jednolitą masę, dodając pod koniec sok z cytryny, koperek i próbuję. Koryguje smak - jeśli trzeba dodaje sól, jeśli słodyczy, dosypuje cukier. I to wszystko. Roboty przy tym tyle co nic a delektowanie się nim to prawdziwa przyjemność. Ostatnio podawałam go do grillowanej ryby  - http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/halibut-i-morszczuk-z-piekarnika-bez.html
 Gorąco polecam sos koperkowy nie tylko do ryby. Można w nim zanurzać gotowane i surowe warzywa - na przykład marchewki, kalafior, groszek zielony, ogórek, co tylko chcecie i uznacie za najlepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.