piątek, 12 lipca 2013

Halibut i morszczuk z piekarnika bez panierki

Morskie ryby w zdrowej diecie to podstawa i solidne wsparcie w naszym zaganianym trybie życia. Halibut i morszczuk nie potrzebują reklamy ani polepszających przypraw. Wystarczy im tradycyjnie sól i pieprz.

Domogród

Halibuta udało mi się kupić świeżego a morszczuk był mrożony, ale każdy filet pakowany był osobno w przylegających torebkach, więc lodu nie było prawie wcale. Zawsze ryby opłukuję w zimnej wodzie i osączam na papierowym ręczniku, bo nadmiar wody utrudnia obróbkę termiczną. Posypuję solą i pieprzem i odstawiam na pół godziny, by mięso się dopracowało w prostej marynacie. Na patelni rozgrzewam tylko jedną łyżkę oleju do smażenia i kładę rybę, podsmażając ją tylko od spodu maksymalnie dwie minuty. Przekładam do naczynia żaroodpornego (niczym go nie smaruję - ryby, zwłaszcza bielusieńki halibut, ma sam w sobie sporo cennego tłuszczyku). Nastawiam funkcję grilla i piekę jakieś 10 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas kontroluję, by ryby za bardzo mi się nie przypiekły. Zobacz przepis na filmie. Na dwie minuty przed końcem otwieram piekarnik i ostrożnie, by się nie oparzyć górną grzałką, posypuję rybki rozdrobnionym koperkiem. Uwielbiam ryby z ryżem, ale sezon na młode ziemniaki, nie może przecież przejść mi koło nosa. Przyrządzam je z kurkumą - to dla mnie numer jeden w kuchni a do tego sporo ma w sobie mocy zdrowotnych. Polecam też obróbkę ziemniaków w papryce mielonej słodkiej i świeżymi ziołami. Jeśli chodzi o sos koperkowy na zimno - to właściwie jest to krem koperkowy - wyśmienity, z gęstego jogurtu, oliwy, soku z cytryny, koperku i prostych przypraw. Skorzystajcie także z przepysznej surówki z młodej kapusty - przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.