Składniki
1 cukinia
2-3 łyżki oleju do smażenia
oliwa do polania na wierzch
dowolna zielenina
sól, pieprz
odrobina cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie cukinii
LINK do przygotowania na filmie.
Umytą cukinię kroimy na pół, potem wzdłuż na cztery i wydrążamy środki z nasionami. Tniemy w cieniutkie półksiężyce. Solimy, cukrzymy i mieszamy całość. Odstawiamy na 2 minuty, by przeszłą prostą marynatą. Najlepiej na bardzo dużą patelnię wlać niewielką ilość oleju do smażenia lub ciut masła klarowanego. Jak się rozgrzeje, wrzucamy cukinię bez soku, który zebrał się na spodzie naczynia i podsmażamy, co jakiś czas odwracając plastry. Kiedy zmięknie posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub odrobiną pieprzu Cayenne. Zestawiamy z ognia i danie gotowe. Na talerzu polewamy danie kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posypujemy zieleniną.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam cukinię, ale tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam ;) trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo za wpis. Staram się uprościć przepis i zmniejszyc udział tłuszczu. Wiem, że cukinia z bułką tartą jest bardzo smaczna, ale strasznie duzo pije oleju lub masła. Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszna cukinia no i bez bułki tartej na czym mi zależało. Super przepis
UsuńPolecam! Bardzo smaczne danie i proste. Pozdrawiam serdecznie
UsuńSmażyłam na oliwie z oliwek. Równie pyszna :)
OdpowiedzUsuńPychota! Ale nie ma przepisu na surowke i paprykowe ziemniaczki :((
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuń