Czerwiec już się kończy, ale truskawki, mam nadzieję, jeszcze nie... Boże... Ileż z nich można zrobić smakołyków... Pomysły cisną się do głowy... Szkoda, że sezon na wyśmienite owoce jest taki krótki - mam na myśli truskawki, dojrzewające w słońcu, w polu, w ogródku a nie te wypasione olbrzymy nie wiadomo skąd...
Składniki na ciasto:
około 70 dag ładnych truskawek (przekonaj się, jak wiele skarbów, kryją truskawki
4 szklanki mąki
3 jaja
1 szklanka cukru
około 300 gram masła
1/4 szklanki oleju
1 solidna łyżka kakao - truskawka lubi czekoladowe towarzystwo
1 szklanka mleka (na pulchność ciasta lepiej wpływa maślanka)
aromat lub starta skórka z cytrusów
2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
1 kopiasta łyżka masła
1 żółtko
mąki dwa razy więcej, niż masła, czyli tyle, by powstała kruszonka (trzeba dozować)
2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta truskawkowego
Wykorzystałam zamiast masła śmietanę kremówkę, która zamiast w krem do deserów zamieniła mi się w masło, więc pojawił się kolejny powód - nie do odrzucenia - by znowu upiec jakieś ciasto. Spojrzałam na truskawki i już wiedziałam, ze będzie to maślano-czekoladowe trio. Do masła wsypujemy cukier, aromat, sodkę lub proszek do pieczenia, olej, 2 cale jaja,1 białko, szczyptę soli - wszystko na raz oprócz mąki. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę i część mleka. Mieszamy i wlewamy tyle mleka, by ciasto nie było za rzadkie (konsystencja, jak przy Falach Dunaju). Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao lub tabliczkę rozpuszczonej czekolady z niewielką ilością mleka i mieszamy. Na wysmarowaną formę o wym. 25cm x 40cm (użyłam 2 formy na makowce), wykładamy najpierw ciemne ciasto, potem jasne a na nim układam rzędami po 2 truskawki. Delikatnie wpychamy truskawki w ciasto, tak do połowy, zanurzamy je w cieście i posypuje owoce cukrem, by dodać im koloru i smaku. Przygotowaną kruszonką posypuje ciasto z truskawkami i wkładam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 180 stopni C. Ciasto powinno się piec około 45- 50 minut. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis. Polecam także przepis na tort truskawkowy z kremem czekoladowym
lub kolorowy seromak z truskawkami i galaretką
Ale długie formy! :) Przewspaniale się prezentuje to ciacho!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
PYCHA --?
OdpowiedzUsuńciasto wyglada wspaniale, zaraz bede zabierac sie za pieczenie, dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto na tym zdjęciu wyszło gorzej, niz było w rzeczywistosci, ale jest pyszne, wilgotne i pulchne. Tylko trzeba krótko miseszać składniki. Pozdrawiam
Usuń