niedziela, 30 czerwca 2013

Szybkie ciasto z truskawkami z czekoladową nutą


Domogród


Czerwiec już się kończy, ale truskawki, mam nadzieję, jeszcze nie... Boże... Ileż z nich  można zrobić smakołyków... Pomysły cisną się do głowy... Szkoda, że sezon na wyśmienite owoce jest taki krótki - mam na myśli truskawki, dojrzewające w słońcu, w polu, w ogródku a nie te wypasione olbrzymy nie wiadomo skąd...

Składniki na ciasto:


około 70 dag ładnych truskawek (przekonaj się, jak wiele skarbów, kryją truskawki
4 szklanki mąki
3 jaja
1 szklanka cukru
około 300 gram masła
1/4 szklanki oleju
1 solidna łyżka kakao - truskawka lubi czekoladowe towarzystwo
1 szklanka mleka (na pulchność ciasta lepiej wpływa maślanka)
aromat lub starta skórka z cytrusów
2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki na kruszonkę


1 kopiasta łyżka masła
1 żółtko
mąki dwa razy więcej, niż masła, czyli tyle, by powstała kruszonka (trzeba dozować)
2 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta truskawkowego

 




Wykorzystałam zamiast masła śmietanę kremówkę, która zamiast w krem do deserów zamieniła mi się w masło, więc pojawił się kolejny powód - nie do odrzucenia - by znowu upiec jakieś ciasto. Spojrzałam na truskawki i już wiedziałam, ze będzie to maślano-czekoladowe trio. Do masła wsypujemy cukier, aromat, sodkę lub proszek do pieczenia, olej, 2 cale jaja,1 białko, szczyptę soli - wszystko na raz oprócz mąki. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę i część mleka. Mieszamy i wlewamy tyle mleka, by ciasto nie było za rzadkie (konsystencja, jak przy Falach Dunaju). Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao lub tabliczkę rozpuszczonej czekolady z niewielką ilością mleka i mieszamy. Na wysmarowaną formę o wym. 25cm x 40cm (użyłam 2 formy na makowce), wykładamy najpierw ciemne ciasto, potem jasne a na nim układam rzędami po 2 truskawki. Delikatnie wpychamy truskawki w ciasto, tak do połowy, zanurzamy je w cieście i posypuje owoce cukrem, by dodać im koloru i smaku. Przygotowaną kruszonką posypuje ciasto z truskawkami i wkładam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 180 stopni C. Ciasto powinno się piec około 45- 50 minut. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis. Polecam także przepis na tort truskawkowy z kremem czekoladowym 














lub kolorowy seromak z truskawkami i galaretką


4 komentarze:

  1. Ale długie formy! :) Przewspaniale się prezentuje to ciacho!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wyglada wspaniale, zaraz bede zabierac sie za pieczenie, dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na tym zdjęciu wyszło gorzej, niz było w rzeczywistosci, ale jest pyszne, wilgotne i pulchne. Tylko trzeba krótko miseszać składniki. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...