Składniki na sałatkę ze świeżego ogórka
(porcja na 2-3 osoby)
Jeśli męczy Was czytanie - przepis na sałatkę dostępny na filmie
3 średnie świeże ogórki
3 łyżki jogurtu
1 łyżka śmietany (może być tylko jogurt)
Pęczek ulubionej zieleniny ( świeże zioła - koper, nać z pietruszki, szczypior, tymianek)
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta chrzanu (opcjonalnie - to po prostu mój ulubiony składnik - każdej surówce nadaje charakteru i naturalnej ostrości)
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z ogórka i świeżych ziół
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, plasterkujemy, dodajemy posiekane świeże zioła (niewielka ilość tymianku do wielu potraw jest po prostu boska - polecam). Zielenina to źródło życia a teraz latem najłatwiej czerpać z tego dobrodziejstwa. Tymianek właśnie kwitnie. Ma urocze liliowe maleńkie kwiatuszki - a ile w nich aromatu... Posadziłam małą kępkę a rozrósł się tu i ówdzie. Zakładajcie ogródki warzywne i dekoracyjne, choćby na najmniejszym skrawku ziemi - na balkonie, tarasie, czy parapecie.
Wracając do przepisu, właściwie nie ma o czym pisać, bo tą prostą i szybko sałatkę przygotowuje się w pięć minut. W osobnej miseczce rozrabiam jogurt z cukrem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą chrzanu, pieprzu (nie dawałam dużo jogurtu, bo chciałam podać sałatkę na jednym talerzu z resztą obiadu), mieszam i wlewam do posiekanego ogórka i zieleniny. Posypuje sałatkę jadalnymi kwiatkami polnego bratka (wspaniały na cerę) i kwiatuszkami tymianku (antyseptyczne zioło i super na gardło).
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Świeżymi ogórkami mogłabym się zajadać dniami i nocami :) Są bardzo leciutkie i takie soczyste :) Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Dziękuję ci słonko za komentarze. Prawda, że proste jedzonko jest super i wcale nie trzeba zachwycać się śródziemnomorskim bakłażanem, bo u nas mamy mnóstwo sprawdzonych warzywek... Ogórek jest super, jak wspomniany bakłażan można go grillować, smażyć, gotować lub tradycyjnie jeść na surowo, czy po ukiszeniu.
OdpowiedzUsuńOgórki doceniam szczególnie w upalne dni, ich orzeźwiający czar w sałatkach, na kanapkach i w tysiącu innych dań. :) Bardzo ładne zdjęcie sałatki (nr.1), patrząc na nie pomyślałam, że prezentowałoby się fajnie na tzw. "podkładce pod jedzenie" :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarze i zapraszam ponownie. Odwiedż Domogród także na facebooku, gdzie dopiero raczkuje i czekam na Twoje towarzystwo...
UsuńO :) Cieszę się, że dostrzegłaś też to, że za zasłoną braku doświadczenia i totalnej niewiedzy (JESZCZE!) kulinarnej, kryje się ogromna chęć do krzątania się w kuchni :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, buźka :)
Nie martw się swoją małą niewiedzą, bo bywa też tak, że jej nadmiar ogranicza czasami naszą swobodę i kreatywność a najlepszy wyrób w kuchni jest wtedy fantastyczny, jak do podstawowych proporcji użytych produktów, doda się troszkę swoich pomysłów i serca... Prawdą jest, że praktyka, czyni mistrza, ale w ciągu jednego roku, przy codziennych posiłkach, zdobędziesz ją z łatwością. Pozdrawiam serdecznie i do dzieła...
UsuńTakie kwiatki wyglądają genialnie na ogórkach. Jestem w szoku!
OdpowiedzUsuń