Składniki
2,5 szklanki mąki
250 gram masła
1 jajo
dwa żółtka
0,5 szklanki cukru
aromat
szczypta soli
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy, dodajemy rozdrobnione masło, żółtka i jajo. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny.
Masa serowa
około 300 gram twarogu półtłustego
1 lub 2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru pudru
kilka kropel esencji migdałowej
3 łyżki gęstego dżemu lub powideł (z borówek, wiśni, porzeczek)
Masa serowa powinna być gęsta. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placki, z których szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka (pomagamy sobie podsypując mąką, by ciasto nie przywierało). Nakładamy najpierw masę serową a na niej kładziemy kleks z dżemu i sklejamy pierożki. Można użyć widelca do łączenia brzegów (zobacz na filmie). Smarujemy pierożki rozbełtanym białkiem. Możemy je także posypać brązowym cukrem lub po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą. Z tego ciasta łatwo przygotować pyszne kruche ciasteczka lub babeczki.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Oh ale bym teraz takie schrupała !
OdpowiedzUsuń