środa, 27 marca 2013

Gołąbki tradycyjne przepis


Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na gołąbki tradycyjne. Na świątecznym stole, na niedzielny obiad lub na grilla w terenie. Ten półmisek pyszności jest w twoim zasięgu !!! Jeśli masz trudności z pozyskaniem liści z kapusty białej, wybierz kapustę włoską lub pekińską, które znacznie krócej się blanszują (zmiękczanie warzyw we wrzątku).


W przypadku kapusty pekińskiej, staram się wybierać większe okazy, by udało się zawinąć farsz w liście. W każdym przypadku należy ścieniować środkowe zgrubienia na liściach. Z kapusty białej i włoskiej trzeba wyciąć głąby, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Lepiej jednak, żeby kapusta  nie gotowała się a jedynie spędziła w wysokiej temperaturze wody około 30 minut - to czas dla białej kapusty zeszłorocznej (młoda kapusta mięknie bardzo szybko), kilka minut - dla włoskiej, czy pekińskiej. Jeśli zamierzasz gotować gołąbki w garnku - zostaw trochę liści do wyłożenia jego spodu. Osobiście polecam duże naczynie żaroodporne z pokrywą i gotowanie gołąbków w piekarniku.
Porcje farszu układamy na początku liścia (od strony głąba). Na początku zwijamy jednym obrotem, jak roladę. Potem ładnie zakładamy boki, tak, jak w krokietach i ściśle rolujemy po najcieńsze brzegi liścia. Układamy w naczyniu zawsze umieszczając koniec liścia od strony spodniej - tak postępujemy z większością potraw, zwijanych w roladki. Ważne też, by kłaść gołąbki ciasno w naczyniu, by dodatkowo zablokować ruchy potrawy, podczas gotowania. Zalewamy gołąbki wodą, by lekko je tylko przykryć. Wrzucamy 3-4 liści laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i jedną dwie szczypty soli. Tym razem odwrotnie, niż to ma miejsce z innymi wypiekami, wstawiamy naczynie żaroodporne z gołąbkami do zimnego piekarnika. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie, jeśli widać w naczyniu charakterystyczne bąbelkowanie, jak przy wrzeniu, obniżamy temperaturę do 130 stopni C. i trzymamy gołąbki w piekarniku około godziny.
Jeśli chodzi o składniki na farsz, trudno je przewidzieć, ponieważ nigdy nie wiemy na pewno, ile uda się uzyskać w miarę ładnych liści do zawijania gołąbków. Na wszelki wypadek, zawsze robię więcej nadzienia, bo nawet, jeśli go zostanie to zrobię z nich kotleciki.

 

Składniki na gołąbki


0,5 kg chudej wołowiny (antrykot)
0,5 kg chudej łopatki wieprzowej
100 g kaszy jęczmiennej
100 g ryżu
1 jajo
1 duża cebula
4-5 pazurków czosnku
300 ml przecieru lub sosu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz (czarny lub cayenne), cukier, pokrzywa, bazylia, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek


Pokrzywa - niedoceniany zielony geniusz

Można ją kupić w aptece (pokrzywa -liście, ale nie ekspresowa), Używam jej do większości potraw, dzięki temu nie wiem, co to są zaparcia, nadmiar cukru, czy cholesterolu. Różnorodność witamin, makro- i mikroelementów jest zadziwiająca. Więcej...
Nie ma wpływu na pogorszenie smaku. Na południu Europy - w Chorwacji, Słowenii, Grecji, do tej pory traktowana jest, jak doskonałe warzywo do zup i nie tylko.

 

Przygotowanie farszu


Pokrojoną i posoloną cebulkę podsmażamy w kilku łyżkach oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy rozdrobniony czosnek, łyżkę majeranku, łyżkę pokrzywy (opcjonalnie) lub inne ulubione przyprawy. Chwilkę całość dusimy i zestawiamy z ognia, by nic nie przypalić. Mięso, wystudzoną cebulkę z przyprawami i ugotowaną chłodną kaszę i ryż - wszystko mielimy. Możemy także zmielić niewykorzystane części z kapusty i dodać do nadzienia. Do farszu dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz według uznania i wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby masa okazała się bardzo gęsta, dolewamy troszkę wody i ponownie mieszamy.

Sos pomidorowy do gołąbków.


Rosół z gotowania gołąbków przelewamy przez sito do garnka. Będzie to baza do sosu pomidorowego. Jeśli jest go niewiele, uzupełniamy wodą, solimy w razie potrzeby. Dodajemy przecier, starty czosnek, odrobinę cukru i przyprawy, takie jak bazylia, papryka chili (pieprz cayenne), papryka słodka, wspomniana pokrzywa i natka pietruszki. Sos najlepiej zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej (na litr sosu), będzie bardziej klarowny.


4 komentarze:

  1. pysznosci dziekuje uwielbiam pani przepisy pozdrawiam dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Pani Dorotko. Polecam się... Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Pyszne gołąbki. Zawsze robiłam tylko z ryżem, dodatek kaszy jęczmiennej i kapusta włoska to wspaniały smak potrawy. pozdrawiam elzbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...