piątek, 15 marca 2013

Babka Wielkanocna - sprawdzony sposób

To stary przepis z zeszytu babci i zawsze się sprawdza. Jak dotąd nie jadłam lepszej babki wielkanocnej a do tego bez sztucznych barwników i proszku do pieczenia.


Składniki

4 duże jaja
200 gram masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bakalii (użyłam rodzynki i żurawiny)
0,5 szklanki cukru
kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli

Do dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:


dowolny lukier (użyłam lukru kakaowego i białego)
biały: około 2 łyżek cukru pudru + sok z cytryny,
kakaowy: 1-2 łyżeczki kakao, 3 łyżki cukru pudru, łyżka likieru arakowego
lub amaretto, 2 łyżki wody)
3 łyżki posiekanych migdałów do posypania babki





Przygotowanie babki wielkanocnej


Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych. Masło rozcieramy z drobnym cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Potem dodaję  po 2 żółtka, za każdym razem chwilę miksując do połączenia na jednolitą masę. Pod koniec dodaję olej i ponownie miksuję. Dodaję suche składniki, aromat i chwilę mieszam. Ubijam pianę ze szczyptą cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie -dobrze też jest obsypać bakalie w suchej mące, żeby nie opadały na dno formy)). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z ciastem. Wypełniamy ciastem formę, wcześniej wysmarowaną i wysypaną tartą bułką. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Życzę wszystkim z okazji  Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia

10 komentarzy:

  1. szukam właśnie przepisów na baby wielkanocne a Twoja wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje z pochwały. Dodam tylko, że wbrew tej całej pisaninie bardzo łatwo i szybko ją się robi a do tego jest powalająca w smaku. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Ja dziś robiłam cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, ze nie ma filmu bo zobaczylabym co pani zrobila z zoltkami??nie ucierac z maslem i cukrem? w przepisie sladu nie ma na ich temat;
    rzadko robie babki bo wlasnie czesto jest klapa. A ta mnie zacheca by ja zrobic na Swieta bo wydaje sie prosta w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomnialam zapytac o proporcje na forme dosc duza- Srednica na gorze 23cm - jest z kominem.Czy po szklance kazdej maki? i 5 jaj- to ile masla i cukru wiecej?Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  6. Zółtka dodajemy kolejno do utartego masła :) zabrakło tej informacji w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Mozna dodac pojedyńczo lub po 2 żółtka. Dziekuję za brakujące info. Korekta już wprowadzona

      Usuń
  7. Witam, bardzo ciekawy przepis na babkę wielkanocną. Ponawiam pytanie poprzedniczek: kiedy dołożyć żółtka???
    Proszę o odpowiedź po święta za chwilę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Magdo. Przepraszam za ten brak.Teraz przepis już po korekcie. Żółtka najlepiej dodawać pojedynczo jedno po drugim i miksować w trakcie. Wesołych Smacznych Świąt!!!

      Usuń
    2. Pani Magdo dodajemy żółtka, jak masło z cukrem jest już dobrze utarte. Proszę zerknąć w przepis

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.