niedziela, 11 listopada 2012

Zupa z buraków przepis

Zupa z buraków powinna gościć na stałe w jadłospisie, spożywana choć raz na tydzień. Jest źródłem cennych minerałów, zwłaszcza żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin - A, C, i większości z grupy B. Buraki mają sporo błonnika, działając na poprawną pracę jelit. Tym samym oczyszczają nasz organizm ze śmieci, które się dostają z nieprzemyślanej  wysoko przetworzonej diety.


Składniki


6 -8 małych buraczków (są smaczniejsze)
4 spore ziemniaki
2 litry wody lub bulionu
2 łyżki śmietany i 1 płaska łyżka mąki pszennej
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 średnia cebula
1 łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
2-3 łyżeczki cukru lub miodu
łyżka octu owocowego lub 2 łyżki soku z cytryny 
sól według uznania (około łyżeczki)
Pieprz czarny lub cayenne (opcjonalnie)
Zioła prowansalskie lub tymianek

  Przygotowanie


Buraczki dokładnie myjemy (kiedy buraczki są młode, nie trzeba ich obierać ze skórki, chyba, że jest ona chropowata i brzydka), tniemy na plastry lub w kostkę. Zalewamy bulionem lub wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po dziesięciu minutach gotowania buraczków, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę przypraw (ziemniaki gotują się krócej). Gotujemy następne 10 minut, próbując co jakiś czas, by skorygować smak zupy. Poszatkowaną drobno cebulkę rumienimy na oleju i dodajemy wywaru. Na koniec mieszamy w kubku mąkę w zimnej śmietanie z odrobiną wody i dodajemy do tego trochę wrzącej zupy i ponownie mieszamy. Ten rodzaj zaprawiania zupy, potocznie nazywany jest w moich rejonach zaklepką i jest lżejszą formą od typowej zasmażki. Ową zaklepkę wlewamy do zupy, jak zupa zawrze (najlepiej do zaklepki dodać z pół szklanki wrzącej zupy, wymieszać i dopiero połączyć z całością - nie ma wtedy grudek). odstawiamy ją z ognia. Zupę oczywiście można zmiksować na krem, zwłaszcza jak podajemy małym dzieciom.
Zupa z buraczków powinna gościć w menu, przynajmniej raz na tydzień. Jest źródłem cennych minerałów, zwłaszcza żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin - A, C i B1. Buraki mają sporo błonnika, działając na poprawną pracę jelit, tym samym oczyszczają nasz organizm ze śmieci, które się dostają z nieprzemyślanej diety.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...