niedziela, 11 listopada 2012

Kotlety z indyka z kaszą tatarczaną

 
Kotlety z indyka z kaszą tatarczaną

Składniki na 4 osoby

50 dag mięsa indyczego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
czubata szklanka kaszy tatarczanej
dwie szklanki wody
2 cebule
2 pazurki czosnku
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając. Jeśli po 15 minutach nadal jest twarda i zaczyna przywierać do dna garnka, trzeba po prostu dolać troszkę wrzącej wody do kaszy, bypozwolić jej zmięknąć. Obraną i poszatkowaną cebulę rumienimy na oleju, dodając na koniec starty czosnek. Nie można dopuścić, by czosnek się przypalił. Połowę podsmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy do indyczego mięsa, pokrojonego w drobną kostkę a drugą połowę, mieszamy z kaszą tatarczaną. Mięso indycze trzeba doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Zamiast jajka dodałam do mięsa zmielonego siemienia lnianego. Po wymieszaniu, kładłam łyżką kotlety indycze na gorący tłuszcz (Nie robiłam panierki, gdyż, jak gąbka, wchłania olej). Można zrobić sos, posypując patelnię, na której smażymy kotlety, odrobiną mąki i dolać pół szklanki wody, ale to przecież, zbędne dodatkowe kalorie. Kasza tatarczana z kotletami z indyka z dodatkiem surówki to zdrowy i solidny obiad. Indycze mięso jest chude i soczyste a kasza gryczana jest kopalnią witamin i minerałów. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...