środa, 14 listopada 2012

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i rzodkiewki



(Porcja na 4 osoby)


Składniki


Mała kapusta pekińska
2 czerwone papryki
0,5 pęczka rzodkiewki (opcjonalnie)
1 czerwona cebulka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki chrzanu
4-5 łyżeczek majonezu (najlepiej własnej roboty)
sól, pieprz, cukier


Przygotowanie


Kapustę, paprykę, rzodkiewkę, myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę pozbawiamy nasion i białych części z jej wnętrza. Wszystkie warzywa drobno kroimy i przyprawiamy: solą, pieprzem (czarnym lub cayenne), sokiem z limonki (cytryny) i cukrem. Mieszamy składniki i odstawiamy surówkę na kilka minut do przegryzienia smaków. W międzyczasie mieszamy majonez z chrzanem i dodajemy do surówki. Ponownie mieszamy. Surówka z papryki i kapusty jest doskonałym źródłem najważniejszych witamin (C, A, B, E) i cennych minerałów - magnez, potas i wapń. Zapraszam na stronę: papryka królowa warzyw i zachęcam do posiłków z jej udziałem, zwłaszcza jesienią, kiedy jest w pełni wartościowa i najtańsza.

Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.