Witam Kochani! Kotlety z fileta są smaczne, ale mogą być przepyszne. Polecam przepis, który super sprawdzi się na zbliżające Święta czy też popularne imprezy.
Składniki na ok. 20 kotletów
1 kg fileta z kurczaka lub indyka
ok. 200 g pieczarek lub inne grzyby
ok. 200 g mozzarelli (1 większa kulka)
1 cebula + spory ząbek czosnku
1 łyżeczka soli z brzuszkiem (ok. 3 g)
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 jajo
przyprawy wg uznania (u mnie majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra)
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Zaczynam od pokrojenia fileta. Część mięsa kroję w grubszą kostkę powiedzmy 1cm x 1cm x 1cm a pozostałą część na kostkę o połowę mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę delikatnie rumienię na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodaje do niej przyprawy i czosnek pod koniec podsmażania. Odstawiam.
Do misy z mięsem ścieram pieczarki. Dodaję mozzarellę pokrojoną podobnie jak mięso, cebulę podrumienioną, całe jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i mieszam mniej więcej dokładnie. Odstawiam na kilkanaście minut. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z umiarkowanym grzaniem tak jak kotlety z mięsa mielonego. Pychotka! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.