Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Sernik puchatek tani i pyszny



W. Domogród

Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z cukru i dodać do niego zagęszczone mleko lub śmietankę a do smaku troszkę czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)

Składniki:


30 dag białego półtłustego twarogu
300 ml świeżej śmietany 12%
300 ml mleka
4 duże jaja
5 dag rodzynek
5 dag pokrojonych moreli
5 dag migdałów posiekanych
około połowy szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
4 łyżki dżemu
około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
szczypta soli
aromat migdałowy
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii

Przygotowanie 

1. Pieczemy biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)
2. Bakalie płuczemy pod bieżącą wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem. Morele kroimy na wielkość zbliżoną do rodzynek. dodajemy do bakalii 1-2 łyżki alkoholu i mieszamy.
3. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżki alkoholu.
3. Nasączamy biszkopt
4. Smarujemy biszkopt dżemem lub powidłami
5. Rozcieramy ser tłuczkiem do ziemniaków
6. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy, kiedy sztywna, cukier w trzech rzutach i miksujemy na bezę.
7. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
8. Do miski z roztartym serem dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dolewamy mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch, trzech rzutach. 
9. Na koniec dodajemy oprószone w mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne... 
10. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami migdałowymi.



8 komentarzy:

  1. To ja poproszę kawałeczek do herbatki :) wygląda nieziemsko i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :)
    też jestem zdania, że nie trzeba szukać sukcesu na pyszne ciasto w zadęciu i Bóg wie jakich kombinacjach wystarczy ruszyć makówkę lub poszperać w książkach i ineternecie a uda nam się wyczarować pyszne i tanie ciasto bez nadwyrężania domowego budżetu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie... Mnie właśnie największą frajdę sprawia robienie autorskich przepisów. Każdy z nich podlega mojej surowej krytyce zanim się nim podzielę.
      Dziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam

      Usuń
  3. Smakowity serniczek , wyszedł przepięknie aż ślinka cieknie na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy koniecznie trzeba dodawać żelatynę do kajmaku? Robię krówkę z kajmakiem na wierzch i nigdy nie dodawałam,nic się kajmakowi nie stało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie, ja chciałam, żeby kajmak nie był maziowaty. Zresztą polewa na wierzchu może być dowolna - z polewy czekoladowej, warstwy kremowej i posypki - to co lubimy

      Usuń
  5. Witam czy mozna zamiast biszkoptu dodac na spod kupne biszkopty ?wiem,ze to nie to samo.chce zrobic ciasto na sobote,ale nie bede miala czasu upiec biszkoptu:( czy sernik uda sie na takim spodzie hmm ? zrobilam ostatnio torcik jogurtowy z brzoskwinia pychaaaa lekki,szukam wlasnie takich przepisow dzie mozna odjkac sporo tluszczu i kalorii:) pozdrawiam KASIA BIEGACZKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Oczywiście, że można darować sobie pieczenie ciasta i wyłożyć spód ciastkami. Też będzie pysznie.
      Pozdrawiam cieplutko i zapraszam na kolejne przepisy.

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne