Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Sernik puchatek tani i pyszny



W. Domogród

Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z cukru i dodać do niego zagęszczone mleko lub śmietankę a do smaku troszkę czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)

Składniki:


30 dag białego półtłustego twarogu
300 ml świeżej śmietany 12%
300 ml mleka
4 duże jaja
5 dag rodzynek
5 dag pokrojonych moreli
5 dag migdałów posiekanych
około połowy szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
4 łyżki dżemu
około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
szczypta soli
aromat migdałowy
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii

Przygotowanie 

1. Pieczemy biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)
2. Bakalie płuczemy pod bieżącą wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem. Morele kroimy na wielkość zbliżoną do rodzynek. dodajemy do bakalii 1-2 łyżki alkoholu i mieszamy.
3. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżki alkoholu.
3. Nasączamy biszkopt
4. Smarujemy biszkopt dżemem lub powidłami
5. Rozcieramy ser tłuczkiem do ziemniaków
6. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy, kiedy sztywna, cukier w trzech rzutach i miksujemy na bezę.
7. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
8. Do miski z roztartym serem dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dolewamy mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch, trzech rzutach. 
9. Na koniec dodajemy oprószone w mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne... 
10. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami migdałowymi.



15 komentarzy:

  1. To ja poproszę kawałeczek do herbatki :) wygląda nieziemsko i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :)
    też jestem zdania, że nie trzeba szukać sukcesu na pyszne ciasto w zadęciu i Bóg wie jakich kombinacjach wystarczy ruszyć makówkę lub poszperać w książkach i ineternecie a uda nam się wyczarować pyszne i tanie ciasto bez nadwyrężania domowego budżetu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie... Mnie właśnie największą frajdę sprawia robienie autorskich przepisów. Każdy z nich podlega mojej surowej krytyce zanim się nim podzielę.
      Dziękuję serdecznie za komentarz i pozdrawiam

      Usuń
  3. Smakowity serniczek , wyszedł przepięknie aż ślinka cieknie na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy koniecznie trzeba dodawać żelatynę do kajmaku? Robię krówkę z kajmakiem na wierzch i nigdy nie dodawałam,nic się kajmakowi nie stało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie, ja chciałam, żeby kajmak nie był maziowaty. Zresztą polewa na wierzchu może być dowolna - z polewy czekoladowej, warstwy kremowej i posypki - to co lubimy

      Usuń
  5. Witam czy mozna zamiast biszkoptu dodac na spod kupne biszkopty ?wiem,ze to nie to samo.chce zrobic ciasto na sobote,ale nie bede miala czasu upiec biszkoptu:( czy sernik uda sie na takim spodzie hmm ? zrobilam ostatnio torcik jogurtowy z brzoskwinia pychaaaa lekki,szukam wlasnie takich przepisow dzie mozna odjkac sporo tluszczu i kalorii:) pozdrawiam KASIA BIEGACZKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Oczywiście, że można darować sobie pieczenie ciasta i wyłożyć spód ciastkami. Też będzie pysznie.
      Pozdrawiam cieplutko i zapraszam na kolejne przepisy.

      Usuń
  6. Pani Weroniko dziekuje za przepis na puchatka. wyszedl rewelacyjnie choc byl tylko na herbatnikach!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za przetestowanie przepisu. Zapraszam serdecznie na pozostałe. Może coś przypadnie do gustu. Pozdrawiam

      Usuń
  7. A co jeśli ta masa serowa to nie masa tylko ciapa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kiedy przed pieczeniem, czy po? Przed jest rzadszy i tak ma być...

      Usuń
    2. to dzięki bo się wystraszyłem bo tam pisze że jednolita masa

      Usuń
  8. Serdecznie witam Pani Weroniko.piekłam jabłecznik z serem pyszny,chociaż nieco zepsułam krojąc na pół biszkopt.zawiodła mnie pamięć bo wydawało mi się że wszystko pamiętam oglądając film.a przepisy Pani tak przyciągają wzrok że oglądam zamiast robić .Zaraz się biorę za sernik.Gorąco Pozdrawiam Barbara R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Basiu za wizytę Trzymam kciuki za każdy wypiek. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne przepisy

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne