niedziela, 11 listopada 2012

Kotlety z indyka z kaszą tatarczaną

Indycze mięso jest chude i soczyste a smaczna kasza gryczana jest kopalnią zdrowia.





Składniki na 4 osoby


50 dag mięsa indyczego
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
czubata szklanka kaszy tatarczanej
dwie szklanki wody
2 cebule
2 pazurki czosnku
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie


Gotujemy kasze w lekko osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając. Jeśli po 15 minutach nadal jest twarda i zaczyna przywierać do dna garnka, trzeba po prostu dolać troszkę wrzącej wody do kaszy, by pozwolić jej zmięknąć. Obraną i poszatkowaną cebulę rumienimy na tłuszczu, dodając na koniec starty czosnek. Nie można dopuścić, by czosnek się przypalił. Połowę podsmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy do indyczego mięsa, pokrojonego w drobną kostkę a drugą połowę, mieszamy z kaszą tatarczaną. Mięso indycze trzeba doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Zamiast jajka dodałam do mięsa zmielonego siemienia lnianego. Po wymieszaniu, kładłam łyżką kotlety indycze na gorący tłuszcz (Nie robiłam panierki, gdyż, jak gąbka, wchłania tłuszcz). Można zrobić sos, posypując patelnię, na której smażymy kotlety, odrobiną mąki i dolać pół szklanki wody, ale to przecież, zbędne dodatkowe kalorie.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.