piątek, 27 listopada 2020

Soczysty kurczak pieczony w domowym sosie barbecue

 Witam Kochani! Polecam pysznego kurczaka w prostym sosie barbecue.



Składniki sosu barbecue na ok. 10-11 pałek z kurczaka


3 łyżki (30 ml) oleju do smażenia

1 cebula posiekana na drobno

2-3 starte ząbki czosnek

szklanka domowego przecieru pomidorowego (ok.230 ml) lub ok. 0,5 kg pomidorów najlepiej bez skóry

ciut pieprzu ziołowego

przyprawy korzenne: płaska łyżeczka imbiru, po szczypcie kardamonu, gałki muszkatołowej lub trochę sosu worcestershire 

1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

1 brzuchata łyżka miodu

1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej

szczypta suszonej bazylii

2 łyżeczki musztardy ostrości wg uznania lub szczypta chili

ciut wody, jeśli będzie potrzeba


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

 



Kawałki kurczaka oprószam delikatnie solą i odkładam na godzinę. W tym czasie przygotowuję sos. Do rondla wlewam 3 łyżki oleju. Po chwili, jak się rozgrzeje wsypuję rozdrobnioną cebulę i delikatnie rumienię na niewielkim grzaniu od czasu do czasu mieszając. Po chwili ścieram do cebuli czosnek i dodaję przyprawy korzenne oraz ciut pieprzu ziołowego. Mieszam i króciutko podsmażam. Zaraz dolewam przecier i podgrzewam. Dalej dodaję ocet, sól i pozostałe przyprawy paprykę słodką i ciut bazylii suszonej. Po zagotowaniu najlepiej wyłączyć grzanie, dodać miód, musztardę i wymieszać. Po przestudzeniu można zmiksować. Ewentualny nadmiar sosu można wykorzystać na wiele sposobów np: do posmarowania pizzy przed ułożeniem nadzienia. Przygotowanie sosu jest szybkie i trwa około 10 minut.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 185 stopni C. piekę około 30 minut. Dalej obniżam temperaturę do 175 stopni C i piekę kolejne 30 minut. W trakcie warto polać sosem ponownie mięso (chodzi o ten sos, który zbiera się na dnie formy).


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 23 listopada 2020

Rewelacyjna surówka z pora i papryki szybkościowa pychota

 Witam Kochani! Polecam wzmacniającą surówkę z porem i papryką słodką - dałam czerwoną, ale możecie jeszcze ubarwić dodając żółtą... W smaku po prostu super!



Na ok. 4 porcje wystarczą dwa składniki podstawowe ; duży por bez górnych zielonych liści i jedna duża lub 2 mniejsze papryki czerwone albo 
1 czerwona i 1 żółta (porcja na 4 osoby). 





Składniki sosu

około 80 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju np: słonecznikowego tłoczonego na zimno lub oliwy 
1 łyżka soku z cytryny
1 mała łyżeczka miodu
1 mała łyżeczka majonezu
szczypta soli


Paprykę obieram ze skóry, bo jej nie toleruje, ostrą obieraczką. Skórek nie wyrzucam, bo to świetna baza do zupy jarzynowej (po krótkim gotowaniu wyjmuję je na sicie i dopiero trafiają na kompost). Obraną paprykę podobnie jak pora pokroiłam nożem



Pora obieram z pierwszych liści na całej długości i przecinam mniej więcej w połowie na wysokości, gdzie zaczynają się ciemnozielone liście, które odkładam do lodówki-wykorzystam je wkrótce przy gotowaniu bulionu.
Główną część pora przecinam na cztery tak, by nie przeciąć do końca dolnej główki, co ułatwia dokładne mycie i krojenie.


Pokrojone warzywa przyprawiłam wyżej podanym sosem, ale często dolewam tylko olej z niewielką ilością soku z cytryny, szczyptą soli i odrobiny słodyczy.
Por z papryką to trafione połączenie w smaku i wyglądzie.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika







sobota, 14 listopada 2020

Ciasto piernikowe pulchne i pyszne zrobisz szybkościowo bez miksera

 Witam Kochani! Jeśli szukacie łatwego przepisu na pyszny piernik polecam prosty sprawdzony sposób. Idealnie sprawdzi się do babeczek czy np: do tortownicy o średnicy ok. 25 cm.




Składniki na ok, 12 dużych muffin (babeczek)




2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) ok. 250 g

3 całe jaja

140 ml miodu wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy (nieco więcej niż pół szklanki)

1 łyżka z brzuszkiem przyprawy do piernika

1 łyżka z brzuszkiem kakao

1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sody spożywczej

ok. 170 g  jogurtu naturalnego lub śmietany chudej 12% 

125 ml oleju słonecznikowego (pół szklanki)


Moje babeczki dosmaczyłam kleksem błyskawicznej masy serowej


Masa serowa

250 g ricotty lub mascarpone

1-2 łyżki miodu łagodnego np: akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy

1 jajo

aromat waniliowy




Przygotowanie masy serowej zajmuje chwilkę; mieszam widelcem wszystkie składniki mniej więcej do połączenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Przygotowanie ciasta bez miksera


Mieszam rózgą suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia


W misie do całych jaj dodaję miód. Krótko mieszam rózgą lub widelcem, dodaję jogurt. Ponownie krótko mieszam i dodaję olej. Mieszam krótko mniej więcej do jednolitej konsystencji. Na koniec dosypuję wymieszaną mąkę z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i kakao (kakao opcjonalnie). Mieszam jeszcze kilka chwil na mniej więcej gładką masę o gęstości typowego ciasta babkowego. Wlewam do foremek do 3/4 wysokości (foremki trzeba wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami, co jest bardzo wygodne a papilotki można już kupić b. tanio. Można dodać wspomnianą wyżej masę serową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na ok. 25 minut, grzałka góra-dół. Wystudzone babeczki wskazane jest polukrować.






Przepis na szybki pyszny domowy lukier

W miseczce do ok. 3 łyżek cukru pudru dodaję trochę soku z cytryny (około 1 łyżki) i mieszam. Jeśli masa zbyt gęsta dodaję kolejne kilka kropek soku. Mieszam i gotowe. W razie, gdy rzadki dodaję cukier puder i ponownie mieszam.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

 



czwartek, 5 listopada 2020

Kotlety mielone z grzybami pyszne i proste

 Witam Kochani. Grzybobranie trwa i jeśli zastanawiacie się nad kolejną porcją apetycznych grzybów proponuje po prostu udusić kilka sztuk rozdrobnionych i dodać do mięsa mielonego. 




Składniki na ok. 10 sztuk kotletów




około 0,5 kg mięsa mielonego np: wieprzowo-wołowego lub innego (drobiowe, jagnięce)

około 25 dag grzybów rozdrobnionych uduszonych

1 całe jajo

1 cebula posiekana drobniutko

1 ząbek czosnku posiekany drobniutko lub starty

2 łyżki z brzuszkiem kaszy manny lub bułki tartej

2-3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- u mnie: trochę pieprzu ziołowego, lubczyku i imbiru

sól do smaku

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Do mięsa mielonego dodaję duszone grzyby, cebulę, czosnek, kaszę mannę, całe jajo, przyprawy. Wyrabiam do momentu aż masa zgęstnieje-na początku jest luźna i wydałoby się, że trzeba dodać trochę bułki lub kaszy , ale lepiej nie, bo po chwili wyrabiania i krótkiego wypoczynku masa jest dobra do formowania. Po formowaniu można jeszcze kotlety wstawić do lodówki będą jeszcze bardziej zwarte a smażyć na rumiano 10-15 minut przed podaniem z pozostałymi składnikami obiadu .





Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 30 października 2020

Mówił, że nie lubi brokułu a zapiekankę zjadł z apetytem

 Witam Kochani! Brokuł to kompletne warzywo pełne wartościowego składu: niezbędne witaminy, minerały i inne związki korzystne w rozwoju organizmu oraz dla ochrony przed chorobami. TUTAJ więcej o właściwościach.

Brokuł warto polubić. Smakuje świetnie zaraz po ugotowaniu. Wystarczy pokropić niewielką ilością dobrego oleju... Jeśli mimo wszystko nie odnajdujecie smaku wypróbujcie innych sposobów, byleby znalazł się w diecie. 


Składniki do prostej pysznej zapiekanki

1 ugotowany brokuł ugotowany al dente
3 duże jaja
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
przyprawy wg uznania (u mnie 1 łyżeczka lubczyku, szczypta pieprzu ziołowego)
3 łyżki kaszy manny





Oddzielone białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaję łyżeczkę cukru w trakcie miksowania. Chwilę miksuję. 
W robocie miksuję brokuł, żółtka, przyprawy - krótko do jednolitej masy. 

Dodaję masę brokułową do ubitej piany. Dosypuję kaszę mannę i mieszam łyżką delikatnie, ale krótko.

Wykładam całość do wysmarowanej formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 140-150 stopni C. Piekę ok. 20-25 minut. Użyłam formy o średnicy 27 cm

Zapiekankę najlepiej po wyjęciu zostawić nieco do przestudzenia, dzięki temu łatwiej się porcjuje. Idealnym dodatkiem będzie sos jaki lubicie. U mnie był tu szybki domowy beszamel. Do łyżki masła topionego w rondlu dodaję łyżkę mąki pszennej, sól, ciut czosnku i zioła np: oregano. Mieszam z tłuszczem i stopniowo dodaję ok. 200 ml mleka lub po prostu wody.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 22 października 2020

Jeśli znudziły Cię klasyczne ziemniaki mięciutkie kluski kartoflane zrobisz w mig

 Witam Kochani! Wypróbujcie dobry sposób na zagospodarowanie wczorajszych kartofli lub zróbcie kluski ze świeżo ugotowanych. Wysiłek niewielki a efekt smakowy rewelacyjny.


LINK do przygotowania na filmie



Składniki na ok. 1 kg masy ziemniaczanej (ok.10 średnich ziemniaków): 100 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 120 ml śmietany lub mleka, sól do smaku

Składniki wg proporcji i przygotowanie ilustrują poniższe zdjęcia

Ugotowane chłodne zmiażdżone ziemniaki kształtujemy na 3/4 masy a 1/4 zostawiamy wolną

Do wolnej  1/4 wsypujemy przede wszystkim mąkę pszenną oraz przeciętnie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej dorównując do powierzchni kartoflanej




Dodatkowe składniki to: 1 jajo, tyle śmietany lub mleka, by po wyrobieniu ciasto było gęste, ale luźniejsze od typowego ciasta kopytkowego (zdjęcie poniżej)


Ciasto na kluski dobrze się porcjuje przy pomocy 2 łyżek. Wrzucam na wrzącą wodę i gotuję krótko ok. pół minuty, zresztą prawie natychmiast wypływają na wierzch. Zanim się wrzuci kluski do wrzątku można najpierw przygotować ich większą porcję, by nie gotowały się za nadto, dlatego też przydaje się taki duży cedzak. Wszystko po to, bo liczy się czas i żeby po wyjęciu kluski nie były "rozciapciane" - przepraszam za wyrażenie, ale lubię użyć tego dziwnego słowa, bo  nieźle oddaje taki stan.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



sobota, 17 października 2020

Ciasto słoneczko marchewkowe z masą budyniową

 Witam Kochani! Kiedy pogoda dokucza to warto osłodzić sobie niewygody przepysznym ciastem z produktów, które zawsze pod ręką. 



Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 26 cm)

150 g marchewki tartej (około 300 ml)

5 jaj

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml mleka

120 g masła stopionego lub 150 ml oleju

200 g cukru drobnego

sok z jednej cytryny

aromat dobrze sprawdza się waniliowy

szczypta soli


Składniki masy budyniowej

1 budyń waniliowy  (w przepisie na torebce jest 0,5 litra mleka, zmniejszam ilość do 400 ml), zamiast budyniu można użyć ok. 40 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka z brzuszkiem mąki pszennej

3 łyżki cukru z brzuszkiem (jeśli budyń z cukrem wystarczy dodać 2 łyżki cukru)

100 g masła miękkiego


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Topię w rondlu 120 g masła. W misie do żółtek dodaję nieco mniej niż 200 g cukru zostawiając 2-3 łyżeczki cukru do ubicia białek. Miksuję chwilę na kogel-mogel i dodaję mleko, cukier waniliowy. Krótko miksuję i dodaję partiami 200 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksuję tylko do połączenia i dodaję niedużym strumieniem stopione letnie masło lub taką samą ilość oleju miksując w trakcie na gładką masę. Potem wyciskam sok z 1 cytryny. Miksuję krótko.


Na koniec dodaję stratą marchewkę i mieszam z ciastem.

W osobnej misie miksuję białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztkę cukru i ponownie chwilę miksuję. Cukier utrwali pianę, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. Ważne żeby pianę z ciastem wymieszać ręcznie dużą łyżką i krótko tylko do połączenia. Ciasto przelewam do formy (u mnie spód formy wyłożony papierem do pieczenia a boki formy niczym nie posmarowane, dzięki temu będą trzymać ciasto, które po upieczeniu i wystudzeniu jest równiejsze bez brzuszków. Ciasto piekę ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C, grzałka góra-dół lub termo-obieg

Kiedy ciasto stygnie robię prosty krem budyniowy bez robota z niewielkim dodatkiem masła (100g)

W rondlu podgrzewam 250 ml mleka. W tym czasie rozrabiam w szklance bardzo dokładnie proszek budyniowy i jedną łyżeczkę mąki pszennej, dolewając 150 ml zimnego mleka najlepiej etapami (dodanie całego mleka przedłuży wyrabianie, które dokładne daje efekt aksamitnego kremu bez grudek). Do mleka w rondlu zanim zacznie się gotować dodaję 3 łyżki cukru, mieszam i zaraz dodaje dobrze wymieszany budyń. Cały czas przy tym mieszam łyżką, żeby nic nie przywierało do spodu, do całkowitego zgęstnienia. Wyłączam grzanie i po chwili dodaję do gorącego budyniu miękkie masło (100g) dalej mieszają do gładkiej kremowej masy. Najlepiej wyłożyć gorącą masę na połowę przekrojonego chłodnego ciasta i przykryć drugim płatem. Chłodny a nawet ciepły krem budyniowy niestety trudniej się rozkłada. Wierzch ciasta również smaruję resztką kremu i posypuję mieszanką rozkruszonych herbatników z odrobiną czekolady. Kiedy krem przestygnie w cieście wstawiam jeszcze na kilka godzin do lodówki, żeby ciasto stężało. Zapewniam, że jest wyśmienite! 

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...