Witam Kochani. Polecam łatwy przepis na pyszny gulasz z piekarnika bez stania i mieszania co chwilę. Dodatek warzyw oprócz klasycznej cebuli i czosnku według uznania.
Składniki
ok. 1kg mięsa (u mnie szynka wieprzowa, ale Wam zostawiam wybór).
2-3 cebule
1-2 ząbki czosnku
inne warzywa jakie lubicie np: brukselka, pietruszka... (u mnie akurat w lodówce papryka słodka)
sól, pieprz do smaku
przyprawy, jakie lubicie-u mnie: trochę majeranku, papryki ostrej, gałki muszkatołowej, kminku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Pokrojone mięso w grubszą kostkę przyprawiam(część przypraw zostawiam do warzyw). Mieszam mięso i odstawiam na kilkanaście minut.
Na spód naczynia do pieczenia wsypuję pokrojoną drobno cebulę i paprykę pokrojoną zdecydowanie grubiej. Posypuję warzywa resztą przypraw (część papryki zostawiam do wyłożenia na wierzch). Wykładam mięso i resztę papryki. Przykrywam pokrywą. Dzięki temu sos z warzyw i mięsa nam nie ucieknie). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. grzałka góra-dół. Piekę w tej temperaturze ok. 50 minut do momentu aż w garnku zaczyna się powolne gotowanie i zaraz obniżam temperaturę do ok. 130 stopni C. i piekę dalej do miękkości kolejne ok. 50 minut. Pod koniec można przełączyć piekarnik na funkcję grilla, jeśli lubicie mięso nieco rumiane. W przypadku mięsa z kurczaka pieczenie potrwa krócej. Pychotka bardzo wygodna do klusek, kaszy czy po prostu solo.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.