Witam Kochani! Polecam tradycyjny przepis na pyszny żurek z wędzonką i jajkiem. Dodałam do niego jeszcze trochę ziemniaków pokrojonych, ale na Święta Wielkanocne lepiej je pominąć, bo przecież będzie dużo innych przysmaków na stole.
Składniki na ok. 4-6 porcji
ok. 250 ml żuru (zakwasu na mące żytniej)
ok. 150 g boczku
3-4 kiełbaski wędzone
jarzynka z pietruszki marchewki i selera pokrojona drobniutko (ok. 1 szklanka)
kilka jajek ugotowanych na twardo
4 ziemniaki (opcjonalnie)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
ok. 2 litry wody
1-2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz do smaku
przyprawy: u mnie mieszanka majeranku i bazylii, 3-4 liście laurowe
LINK do przygotowania na filmie
Pokrojony boczek wrzucam do rozgrzanego z umiarem garnka. Chwilę lekko rumienię i dodaję posiekaną drobno cebulę. Kolejna chwila podsmażania i mieszania. Zaraz dodaje jarzynkę i ponownie chwilę podsmażam i mieszam.
Kolejne krótkie podsmażanie i dodaję pokrojone ziemniaki. Mieszam i dalej 2-3 minuty podsmażam. Dodaję pod koniec podsmażania starty czosnek i zaraz wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia, przyprawiam w trakcie solą, pieprzem i gotuję na niewielkim grzaniu kilka minut lub chwilę, jeśli gotuje bez ziemniaków. Na koniec trzeba dobrze wymieszać żur (zakwas), gdyż w składzie ma mąkę żytnią, którą trzeba dobrze wymieszać z dodatkiem śmietany. Do mieszaniny dodaje gorący płyn z zupy. Mieszam i na powrót wlewam do garnka. Mieszam i kiedy tylko zawrze zestawiam z grzania. Gotowe!
Życzę Kochani przyjemnych smacznych przygotowań do Świąt Wielkanocnych a przede wszystkim Radosnych Świąt
Żurek to moje ulubione danie! Najlepszy jest na wędzące i z dobrej jakości białą kiełbasą. W tym przypadku mogę polecić kiełbasę białą parzoną od zakładu mięsnego Karol z Podlasia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Żurek - to moja top zupa, ten przepis jest fajny!
OdpowiedzUsuń