Witam Kochani! Polecam niesamowicie smaczne ogórki do pieczywa czy obiadu, nie tylko na zimę a przez cały rok. Przygotowanie bardzo proste!
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka z brzuszkiem soli - ok. 30 g
4-5 łyżek cukru (ilość cukru wg uznania - u mnie ok. 70 g
150 ml octu spirytusowego 10%
40-50 ml oleju dobrej jakości spożywczej najlepiej nierafinowany
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
płaska łyżeczka pierzu ziołowego
Umyte ogórki obieram ze skórek w miarę cieniutko. Ogórki szatkuję na plastry niezbyt cienko. Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, starty czosnek na tarce, sól, cukier, przyprawy i mieszam. Odstawiam na ok. 2 godziny, mieszając w trakcie 1-2 razy.
Kiedy ogórki zmiękną i oddadzą sporo soku, który absolutnie zachowuję jako najbardziej naturalną zalewę, dolewam ocet, musztardę i olej. Powtórnie dokładnie mieszam i odstawia, na ok. 30 minut. W tym czasie umyte słoiki osobno z zakrętkami trafiają do piekarnika, nagrzanego do ok. 90 stopni C. na ok. 5-7 minut.
Masę ogórkową wraz z płynem wkładmam do słoików uciskając nieco ogórki, by płyn wypłynął na wierzch. Pod zakrętką zostawiam ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcam dokładnie słoiki. Na dno garnka wkładam podwójny płat ręcznika papierowego. Wlewam ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików i podgrzewam do temperatury ok. 90-95 stopni C., nie dopuszczając do wrzenia. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury pasteryzuję ok. 15-20 minut. Zostawiam słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia. Gotowe! Genialne! Można próbować już po wystudzeniu!
Pozdrawiam Weronika
Pyszności! Chyba zrobię kilka słoiczków na próbę.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam -oczywiście, że najlepiej wypróbować małą ilość
Usuń