Strony

czwartek, 3 sierpnia 2023

Ogórki z cebulką do słoików najlepsze na zimę i łatwe w przygotowaniu

 Witam Kochani! Polecam niesamowicie smaczne ogórki do pieczywa czy obiadu, nie tylko na zimę a przez cały rok. Przygotowanie bardzo proste!


Składniki na ok. 3 kilogramy ogórków świeżych typowych do sałatek, (średni wymiar ogórków)


ok. 0,5 kg cebuli (3 duże cebule)
3-4  ząbki czosnku
1 łyżka z brzuszkiem soli - ok. 30 g
4-5 łyżek cukru (ilość cukru wg uznania - u mnie ok. 70 g
150 ml octu spirytusowego 10%
40-50 ml oleju dobrej jakości spożywczej najlepiej nierafinowany
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżeczki gorczycy
płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej 
płaska łyżeczka pierzu ziołowego




Umyte ogórki obieram ze skórek w miarę cieniutko. Ogórki szatkuję na plastry niezbyt cienko. Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, starty czosnek na tarce, sól, cukier, przyprawy i mieszam. Odstawiam na ok. 2 godziny, mieszając w trakcie 1-2 razy.



Kiedy ogórki zmiękną i oddadzą sporo soku, który absolutnie zachowuję jako najbardziej naturalną zalewę, dolewam ocet, musztardę i olej. Powtórnie dokładnie mieszam i odstawia, na ok. 30 minut. W tym czasie umyte słoiki osobno z zakrętkami trafiają do piekarnika, nagrzanego do ok. 90 stopni C. na ok. 5-7 minut.
Masę ogórkową wraz z płynem wkładmam do słoików uciskając nieco ogórki, by płyn wypłynął na wierzch. Pod zakrętką zostawiam ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcam dokładnie słoiki. Na dno garnka wkładam podwójny płat ręcznika papierowego. Wlewam ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoików i podgrzewam do temperatury ok. 90-95 stopni C., nie dopuszczając do wrzenia. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury pasteryzuję ok. 15-20 minut. Zostawiam słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia. Gotowe! Genialne! Można próbować już po wystudzeniu!


Życzę bogatej spiżarni! 
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Pyszności! Chyba zrobię kilka słoiczków na próbę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam -oczywiście, że najlepiej wypróbować małą ilość

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.