Witam Kochani! W sezonie na młodą kapustę warto robić gołąbki. Polecam nieco inny przepis z filetem z kurczaka. Danie jest smakowite a przy tym lżejsze dla żołądka.
Składniki na ok. 10-11 gołąbków
1 średnia kapusta młoda
ok. 60 dag mięsa drobiowego- np: filet z kurczaka lub indyka
ok. 250 g pieczarek
1 cebula, 1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
przyprawy wg uznania-u mnie: trochę tymianku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki ostrej
trochę tłuszczu do podsmażenia pieczarek
Sos maślany koperkowy składniki
ok. 40 g masła
0,5 litra rosołu
2 łyżki mąki pszennej
pęczek szczypiorku
ewentualnie ciut przypraw wg uznania
można tez wzbogacić sos grzybami podsmażając je na maśle
LINK do przygotowania na filmie
Kapustę trzeba obrać z wierzchnich mało smacznych liści. Wokół głąba kapusty wyciąć stożek prowadząc nóż od dołu kapusty nieco dalej od głąba, by po obróbce cieplnej liście łatwo oddzielić. Kapustę wkładam do zagotowanej przed chwilą wody na ok. 10 minut, by liście odpowiednio zmiękły. Po tym czasie odcedzam kapustę na sicie.
Podsmażam krótko na rozgrzanym tłuszczu posiekaną drobno cebulę. Dodaję trochę przypraw i pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Oprószam całość delikatnie solą i mieszam. Po 2-3 minutach pieczarki miękną i wtedy pod koniec pora na starty czosnek. Ponownie mieszam, króciutko podsmażam i zaraz zestawiam z grzania do wystudzenia.
Rozdzielam liście kapusty i cieniuje nożem zgrubienia na środku liścia, dzięki temu zwijanie liści będzie dużo łatwiejsze.
Układam porcję farszu na początku liścia i robię jeden obrót rolujący. Po czym boki liścia zaginam do środka, co zablokuje ucieczkę soków, jak i farszu. Dalej roluję do końca. Każdą taką roladkę zwaną gołąbkiem układam końcowym zwinięciem do spodu naczynia żaroodpornego. Dobrze też, gdy gołąbki są dość ciasno ułożone w naczyniu.Zalewam gołąbki w naczyniu przygotowanym sosem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. (funkcja grzałka góra-dół). Piekę ok. 40-45 minut, kontrolując pod koniec, by się nadto nie zrumieniły. Pod koniec pieczenia można pokropić wierzch niewielką ilością stopionego masła, by był ładniej przyrumieniony. Pychotka! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kocham gołąbki! To uniwersalne danie, które nie tylko jest smaczne, ale i sycące. Co prawda zajmuje trochę czasu, szczególnie przygotowywanie farszu i gotowanie kapusty, ale efekt finalny jest tego wart. Fajny patent z piekarnikiem, na pewno wykorzystam w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńFarsz można przygotować ciut wcześniej i tak naprawdę może nie takie szybkie jak kotlety, ale smak super i lekkie bez panierki. Polecam, zwłaszcza taki farsz jest pyszny. Pozdrawiam
Usuń