Strony

czwartek, 25 maja 2023

Przepyszne gołąbki młoda kapusta mięso drobiowe pieczarki i prosty sos koperkowy

 Witam Kochani! W sezonie na młodą kapustę warto robić gołąbki. Polecam nieco inny przepis z filetem z kurczaka. Danie jest smakowite a przy tym lżejsze dla żołądka.



Składniki na ok. 10-11 gołąbków


1 średnia kapusta młoda

ok. 60 dag mięsa drobiowego- np: filet z kurczaka lub indyka

ok. 250 g pieczarek

1 cebula, 1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka soli

przyprawy wg uznania-u mnie: trochę tymianku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki ostrej

trochę tłuszczu do podsmażenia pieczarek


Sos maślany koperkowy składniki

ok. 40 g masła

0,5 litra rosołu 

2 łyżki mąki pszennej

pęczek szczypiorku

ewentualnie ciut przypraw wg uznania

można tez wzbogacić sos grzybami podsmażając je na maśle


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kapustę trzeba obrać z wierzchnich mało smacznych liści. Wokół głąba kapusty wyciąć stożek prowadząc nóż od dołu kapusty nieco dalej od głąba, by po obróbce cieplnej liście łatwo oddzielić. Kapustę wkładam do zagotowanej przed chwilą wody na ok. 10 minut, by liście odpowiednio zmiękły. Po tym czasie odcedzam kapustę na sicie.


Podsmażam krótko na rozgrzanym tłuszczu posiekaną drobno cebulę. Dodaję trochę przypraw i pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Oprószam całość delikatnie solą i mieszam. Po 2-3 minutach pieczarki miękną i wtedy pod koniec pora na starty czosnek. Ponownie mieszam, króciutko podsmażam i zaraz zestawiam z grzania do wystudzenia.

Mięso siekam nożem na drobniejsze kawałeczki, ale jak wolicie możecie skorzystać z robota. Przyprawiam mięso solą i resztą przypraw. Dodaję do mięsa przestudzone pieczarki i mieszam całość.

Rozdzielam liście kapusty i cieniuje nożem zgrubienia na środku liścia, dzięki temu zwijanie liści będzie dużo łatwiejsze.



Układam porcję farszu na początku liścia i robię jeden obrót rolujący. Po czym boki liścia zaginam do środka, co zablokuje ucieczkę soków, jak i farszu. Dalej roluję do końca. Każdą taką roladkę zwaną gołąbkiem układam końcowym zwinięciem do spodu naczynia żaroodpornego. Dobrze też, gdy gołąbki są dość ciasno ułożone w naczyniu.




Przygotowanie sosu: Bardzo prosty sposób: Masło topię na patelni. Dodaję 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej i mieszam aż masło połączy się z masłem i zaraz dodaję etapami porcję rosołu, za każdym razem mieszając mniej więcej do połączenia na taki rzadki krem. Na koniec dodaję koperek, trochę takiej przyprawy magicznej -"Maggy ". Gdyby sos wyszedł nieco gęsty wystarczy dodać ciut rosołu lub wody. II sposób jeszcze łatwiejszy do przygotowania sosu: zagotować rosół, zagęścić rozbełtaną mąką w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać masło, koperek. Sos można podbarwić wywarem grzybowym lub ziołami lub dodatkiem kolorowych warzyw: marchewka papryka czy pomidor.

Zalewam gołąbki w naczyniu przygotowanym sosem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. (funkcja grzałka góra-dół). Piekę ok. 40-45 minut, kontrolując pod koniec, by się nadto nie zrumieniły. Pod koniec pieczenia można pokropić wierzch niewielką ilością stopionego masła, by był ładniej przyrumieniony. Pychotka! Polecam!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


2 komentarze:

  1. Kocham gołąbki! To uniwersalne danie, które nie tylko jest smaczne, ale i sycące. Co prawda zajmuje trochę czasu, szczególnie przygotowywanie farszu i gotowanie kapusty, ale efekt finalny jest tego wart. Fajny patent z piekarnikiem, na pewno wykorzystam w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz można przygotować ciut wcześniej i tak naprawdę może nie takie szybkie jak kotlety, ale smak super i lekkie bez panierki. Polecam, zwłaszcza taki farsz jest pyszny. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.