Translate

sobota, 25 marca 2023

Mielone zawiń w ciasto francuskie niesamowicie pyszne do barszczu i sosów

 Witam Kochani. Od czasu do czasu, jak zależy mi na szybkiej i smacznej przekąsce to lubię wspomóc się ciastem francuskim. Zawijańce z mięsem przygotowanym jak na typowe kotlety mielone to sprawdzona pychotka np: do barszczu czy sosów.




Składniki na ok. 17 roladek (zawijańców)



1 typowe ciasto francuskie ok. 400 g

400-500 g mięsa mielonego

1 cebula, 1 ząbek czosnku

1 całe jajo

trochę startego sera żółtego (ok. 80 g) - (opcjonalnie)

przyprawy wg uznania: u mnie trochę majeranku, pieprzu ziołowego, ciut papryki 

ostrej

sól do smaku (na pół kg mięsa ok. 1 płaskiej łyżeczki soli)

trochę tłuszczu do podsmażenia cebuli

dodatkowo 1 małe jajko roztrzepane do posmarowania


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Zaczynam od delikatnego podrumienienia pokrojonej cebuli na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Pod koniec dodaję część przypraw i starty czosnek. Mieszam i zaraz zdejmuję z grzania-czosnek nie może się przypalić.

W misce do mięsa mielonego dodaję resztę przypraw, sól, jajko i podsmażoną cebulkę. Mieszam dokładnie. 

Wyjmuję ciasto francuskie z lodówki i rozwijam na papierze. Rozkładam masę mięsną na cieście tak, by można zakleić ciasto, zostawiając wąski pasek ciasta na jego dłuższym brzegu (zdjęcie poniżej). Posypuję startym serem 


Zwijam ciasto jak roladę. Można wg uznania kroić roladę na zawijańce-ślimaczki lub szerzej na typowe paszteciki. U mnie rozmiar taki trochę pomiędzy jednym a drugim. Piekarnik rozgrzewam na temperaturę ok. 185 stopni C.  Smaruję zawijańce roztrzepanym jajkiem i posypuję startym żółtym serem.


Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. funkcja termo-obieg, uważając by zbytnio się nie zrumieniły.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.