Translate

środa, 29 marca 2023

SERNIK Z WIADERKA LEKKUCHNY bez pieczenia, masła i śmietany

 Witam Kochani! Sernik to ulubione ciasto na Święta i ważne też, by przepis nie był zbytnio pracochłonny. Możecie spód całkowicie pominąć. Owoce wybierzcie i ułóżcie według upodobań a i galaretka na wierzchu wg uznania...


Składniki na formę ok. 33 cm x 23 cm



1 kg zmielonego twarogu z wiaderka
ok. 200 g biszkoptów
3 żółtka lub całe jaja
ok.180 g cukru pudru lub cukru drobnego
aromat waniliowy
2 galaretki + 0,8 litra gorącej wody (galaretki wg uznania - do wylania na wierzch sernika)
owoce wg uznania świeże lub z syropu np: truskawki, borówki, brzoskwinie
trochę ponczu do biszkoptów np: woda chłodna+ciut soku z cytryny

składniki do zagęszczenia sernika: 1 galaretka cytrynowa + 4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny + 130 ml wody zimnej przegotowanej 





Zaczynam od przygotowania galaretki i żelatyny. Do szklanki wsypuję galaretkę cytrynową, 4 łyżeczki żelatyny i 130 ml zimnej wody. Mieszam chwilkę i odstawiam na 1-2 minuty, by mieszanka spęczniała. Zaraz wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą i od czasu do czasu mieszam, by galaretka i żelatyna dobrze się rozpuściły



Do miski wsypuję dwie galaretki. Zalewam 0,8 litra gorącej wody i mieszam do jednolitego płynu. Odstawiam do wystudzenia i żelowania.


W międzyczasie wykładam formę biszkoptami, które smaruję syropem z brzoskwiń dość dokładnie (można moczyć i układać). Jeśli nie ma syropu to wystarczy prosty roztwór chłodnej przegotowanej wody z 1-2 łyżkami cytryny lub chłodny napar z kawy. Przygotowuje owoce-te z syropu osączam i rozdrabniam -u  mnie połowę brzoskwiń pokroiłam w kostkę  a drugą połowę w większe plastry.


Do dużej misy wybijam żółtka (mogą być całe jaja) -ważne, by przed użyciem skorupy jaj dobrze umyć pod bieżącą ciepłą wodą a potem jeszcze skorupy przelać wrzątkiem. Do żółtek dodaję cały cukier i cukier waniliowy lub ekstrakt. Miksuję jak kogel-mogel do białości i na gładko. Dodaję twaróg z wiaderka i ponownie miksuję do jednolitej masy. Do szklanki z ciepłą galaretką i żelatyną (bardzo ważne, by galaretka była dość ciepła, ale nie gorąca)  dodaję 3-4 łyżki masy serowej. Energicznie mieszam i dodaję do masy serowej. 


Natychmiast miksuję całość ok. 2 minut. Na koniec do masy dodaję brzoskwinie pokrojone w kostkę i mieszam ręcznie łyżką. Masa serowa gotowa! Pora wylać masę na biszkopty i wyrównać wierzch. Masa tężeje na tyle, że już po ok. 4-5 minutach można układać owoce na wierzchu a gdyby była po tym czasie nadal niezbyt gęsta trzeba włożyć na 5-10 minut do lodówki.


Galaretka do wylania na wierzch powinna żelować - ja tutaj z pośpiechu postąpiłam bardzo ryzykownie, gdyż była niebezpiecznie rzadka  i mogłaby podkopać mi cały sernik. Nie róbcie tak, poczekajcie aż galaretka zacznie żelować i jest w miarę płynna.

Sernik wkładam do lodówki i jak prawie każde ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.