Translate

czwartek, 16 lutego 2023

Prosty sos jak do spaghetti na przykład z big makaronem Cannelloni bez beszamelu

 Witam Kochani! Na bazie sosu do typowego spaghetti można przygotować wiele smacznych dań. Polecam wersje z minimum składników z różnym makaronem niekoniecznie długaśnym lub bez nich wykorzystując warzywa, kasze czy ryż. Tutaj w sosie wykąpałam duże cannelloni, ale całkiem wygodne do zajadania.


Składniki na ok. 4 porcje (forma 28 cm x 22 cm)


ok. 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)

ok. 400 ml gęstego przecieru pomidorowego lub pomidorów całych lub w kawałkach

150 g sera typu gołda lub mozzarella 

makaron  do wyboru np: muszle, świderki, cannelloni lub inne

ok. 250 ml rosołu lub wody

1 cebula, 1 ząbek czosnku

1-2 łyżeczki cukru lub ciut miodu (opcjonalnie)

sól do smaku

przyprawy wg uznania (u mnie sporo bazylii susz, ciut pieprzu ziołowego, szczypta chili, papryka słodka)

trochę tłuszczu do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Makaron niegotowany układam na dnie formy.

Siekam cebule na drobno

Mięso wkładam na patelnie na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmażam i zaraz dodaję posiekaną cebulę. Chwile podsmażam mieszając. Dodaję przyprawy, ciut soli i smażę całość kolejna minutę. Mieszając staram się, by mięso znacznie rozdrobnić. Kiedy mięso zjaśnieje nie przedłużam i dodaje kolejno starty czosnek, paprykę słodką, przecier, cukier lub miód, rosół stosownie do gęstości. Jeśli sos bardzo gęsty dolewam ciut rosołu. Mieszam do lekkiego zagotowania i gotowe. 

Nastawiam piekarnik na 175 stopni C, grzałka góra-dół, użyłam też funkcji pary bo zapiekałam bez przykrycia. Jeśli nie macie tej funkcji lepiej piec pod przykryciem.

Makaron cannelloni wypełniam ciepłym sosem z mięsem i układam w formie. Z innym makaronem pójdzie sprawniej. Wylewam pozostałym sosem - dobrze by sos pokrył makaron. Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut.





Ścieram ser gouda na drobno. Mozzarelle najlepiej podrzeć w ręku na mniejsze kawałeczki. Zaraz po zapieczeniu posypuję zapiekankę serem i wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut do rozpuszczenia sera.


Po wyjęciu zapiekanka musi chwilę wytracić żar zanim zaczniemy ją dzielić. Sycący posiłek w pysznym nieprzekombinowanym sosie i do tego szybkim w przygotowaniu. 

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Fajnie, że przepis nie wymaga beszamelu - to zawsze trochę skomplikowane. Bardzo lubię cannelloni, więc na pewno spróbuję z takim sosem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie prostego sosu do spaghetti w innych daniach! Chętnie spróbuję z cannelloni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z akcesoriami, narzędziami lub meblami ogrodowymi, to polecam Wam sprawdzić ofertę na stronie - https://ogrod24.com . Według mnie posiadają bardzo rozbudowaną ofertę, dostosowaną do różnych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.